Breton bouwt feestje op moeilijke muziek

Britse electrorock overtuigt live volledig

tekst: Sjoerd Huismans foto's: Eric Veltink ,

Breton is een typische boeking voor de-Affaire: jong, hip en veelbelovend, maar nog niet bekend bij het grote publiek. Dus is het zomaar mogelijk om een aanstormende topact als Breton gratis en voor niets te zien. Was het debuutalbum al sterk, live maakt de band nog meer indruk.

CONCERT
Breton, De Arc, donderdag 19 juli 2012.

MUZIEK

De Britse band Breton bracht afgelopen lente het debuutalbum Other People's Problems uit, dat direct veel indruk maakte. Gelaagde, hoekige elektronische muziek met veel verknipte vioolsamples en een opvallende, weids klinkende productie waren de hoofdingrediënten van de plaat, die het tot album van de week schopte bij 3voor12.

PLUS

Deze band zorgt live voor een feestje! Een uitzinnig dansende menigte is niet direct het eerste dat je verwacht als je de band alleen kent van het toch ietwat moeilijke debuutalbum. Live zijn de beats heel wat meer behapbaar dan op de plaat en een live drummer zorgt voor de nodige versimpeling. Veel van de elektronische lagen op het album vervangt de band live door instrumenten, hoewel er ook een laptop meedraait voor de samples. De centralere rol voor de gitaar van frontman Roman Rappak zorgt ervoor dat de band live een Foals-achtig geluid krijgt. Rappak zoekt al vanaf het begin veel interactie met het publiek middels de bekende ingrediënten (laat het publiek dichterbij komen, geef wat complimenten over de stad en haar inwoners en zeg bijvoorbeeld iets aardigs over het meisje in de cocktailbar), maar ook met de nodige Britse humor. “Yeah we really like Nijmegen en the people over here… despite this odd tendency to throw condoms on stage,” zegt Rappak bijvoorbeeld als er voor de zoveelste keer een condoom het podium op wordt geslingerd. Maargoed, als the next best thing uit Engeland verwachten ze waarschijnlijk ook eerder damesslipjes.

MIN

Other People's Problems is met name een studio-experiment. Veel van de tracks zijn live dansbaarder, maar ook wat minder spannend door de meer conventionele arrangementen.

CONCLUSIE

Breton speelt later deze zomer op Pukkelpop en steekt dan de Atlantische Oceaan over om het in de VS te gaan proberen. Op basis van dit enthousiaste en overtuigende optreden op de-Affaire zullen ze er zeker hoge ogen gaan gooien.

CIJFER
8,5