The Heat schmiert, schuurt en raust

Arnhemmers kunnen doorstoten naar de eredivisie van de rock-‘n-roll

tekst: Patrick Balkhoven / foto: archief ,

Arnhems hoop in bange bluesrockdagen laat de Lift ontploffen laat een massaal om meer schreeuwend publiek bezweet achter.

Concert
The Heat, Lift!, dinsdag 17 juli 2012

MUZIEK
Rauwe bluesrock, recht uit de 'Ernemse Rijndelta'.

PLUS
Presentator Wim Koens kondigt aan: 'dames en heren, hier is de smerige bluesboogie van The Heat!' En zo is het maar net. Een stoot garagerock, een kwak seventiesgrooves, twee 'spoonful' boogie en een mud of drie Chicagoblues. De jonge Arnhemmers schmieren, schuren en rausen als een malle door de set heen. Met alles erop en eraan. Smoelschuif door een brakke amp, een scheurende Philicorda, dikke fuzz op de gitaar en een hele lekkere howl van de zanger. Inclusief een lekker kitscherige 'Ian Gillan-eske' krijs aan het eind van Howlin' Wolfs 'Spoonful'. Als Vitesse een tiende van de bezieling en een kwart van de energie van The Heat zou hebben, komt het helemaal goed in de Rijnstad.

MIN
The Heat recyclet de bluesrockclichés op zo'n manier dat het lijkt alsof ze het zelf bedacht hebben. Is dat een minpunt? Allesbehalve, het is juist een kunst. Geef de muziek wat meer de ruimte, niet alles hoeft worden volgespeeld, en gooi de covers uit de set. De eigen nummers zijn sterk genoeg.

CONCLUSIE
Niet zeuren, gewoon boeken die band. Het is een kwestie van tijd en The Heat is de vetste bluesboogieband van het Oosten van het land. Tip: blijf zoveel mogelijk uit de buurt van bluesfestivals en dat soort evenementen maar struin alle andere coole festivals af en stoot door naar de eredivisie van de rock-'n-roll.

Cijfer:
8,5