No Ceremony /// streeft niet naar een doel, wel naar een route

"De schoonheid is juist dat we niet definiëren wat we doen"

Pieter-Paul Spiertz ,

Misschien zijn ze wel de meest mysterieuze band van de-Affaire, zo
moeilijk doet dit betoverende fuzzy wave/synthpoptrio uit Manchester
over de identiteit van hun bandleden. Nog geen twee shows terug hadden
ze een heel andere zangeres, maar daar wil de band niets over kwijt.
Maar misschien dat No Ceremony /// wel iets over hun muziek wil
onthullen...

Wie: bandlid en 'woordvoerder' Kelly van No Ceremony ///
Waar: Backstage bij de Arc
Wanneer: Dinsdag 17 juli 2012, direct na hun optreden

Houd je van wandelen?
Kelly (verrast): "Ja, natuurlijk! Het is prettig om rond te lopen. De dame bij wie we verblijven heeft ons net pas verteld over de Nijmeegse Vierdaagse en over hoe dit festival eruit voortkomt. En er heerst een fijne sfeer hier."

Een goede festivalervaring dus?
"Ja, fantastisch. Bedenk wel, dit was pas onze vierde show ooit. We gaan de hele zomer festivals in Europa doen. Het wordt een mooie tijd."

Jullie willen niet zeggen wie er in jullie band zit, en je wilde in eerdere interviews ook niet praten over iets anders dan jullie muziek.
"Maar we staan altijd open voor mensen die ons vragen stellen."

De /// in jullie bandnaam deed me denken aan de band Modern Witch. Associëren jullie jezelf met witchhouse?
"De drie slashes zijn geen associatie met anderen. Zie het gewoon als esthetische waarde. We doen alles zelf: we maken onze website, onze video's en ons artwork. Daar hebben we de bekwaamheid voor, en het is een aanvulling op onze muziek. Toen we voor het eerst bijeenkwamen, hadden we een heel gericht basisidee over wat No Ceremony /// moest zijn. Dat bracht ons samen. We vertrouwen elkaar en we maken muziek totdat een song volgens ons zijn top heeft bereikt. En als het klaar is, brengen we het uit."

Het lijkt alsof jullie twee soorten liedjes hebben: heel elektronisch of juist meer synthpop-akoestisch. Interesseert het jullie of het publiek danst of niet?
"Dat is juist de schoonheid ervan, dat we niet definiëren wat we doen. Zo'n band zijn we niet. De manier waarop we muziek maken is intrinsiek. We bedenken niet vantevoren of een nummer 'four-to-the-floor' wordt, of bijvoorbeeld langzaam. Onze enige bedoeling bij het schrijven van elk nummer is dat het een link heeft met het volgende. En als we schrijven, denken we al aan waar we de volgende keer willen zijn. Zolang er maar een rode draad in zit."

Improviseren jullie de songs dan live?
"Nou, we spelen onze instrumenten natuurlijk live, maar we voeren echte songs uit. Het verschil is dat de plaat heel 'processed' is, ook alle vocalen. De liveshow wilden we echt een liveshow laten zijn. En dat hoor je. Momenteel zijn we bezig het album te voltooien. Die komt begin 2013 uit. Tot nu toe hebben we vijf nummers uitgebracht. Die hebben een directe band met elkaar. Maar een album is een afgerond geheel. Alle delen horen bij elkaar, elk nummer moet ons representeren."

Weet je al hoe het album gaat heten?
"Dat mag je nog even zelf verzinnen... hehehe." (Kelly grijnst)

Als je remixes maakt, gaat dat dan op dezelfde manier?
"Remixen is gewoon leuk om te doen. Er zit ook een element van vertrouwen in tussen muzikanten. Als een artiest je een track geeft, geeft hij alles wat hem dierbaar is in deze track, weg. Wij zien het maken van een remix als een complete herziening, we laten al het sentiment los dat aan het origineel kleeft. En we verwachten ook dat remixers ons werk zo behandelen."

Met welke band op de-Affaire zou je een affaire willen?
"We hebben de afgelopen tijd al met heel wat bands samengewerkt op die manier. Iedereen met begrip voor onze manier van werken is welkom. Op dit festival kan ik Zola Jesus erg waarderen. En ik houd van Sharon van Etten."