NO CEREMONY /// maakt hype niet helemaal waar

Mysterieuze Mancunians hebben liveshow nog niet op orde

Sjoerd Huismans ,

Google NO CEREMONY /// en je vindt weinig meer dan dat niemand eigenlijk weet wie ze zijn. Wat wel zeker is: singles Hurtlove en Heartbreaker deden vorig jaar veel stof opwaaien via het internet, en leverden de band een bescheiden rage op. Voldoet NO CEREMONY /// live aan de verwachtingen?

CONCERT
NO CEREMONY ///, Arc, dinsdag 17 juli 2012

MUZIEK
Mysterieuze buzzband uit Manchester die een dromerige, introverte mix van wave en electropop speelt. De muziek beantwoordt eigenlijk aan de hype die de band creëerde door lekker vaag over zichzelf te doen (waarom die drie slashes achter de naam?). Geen woord van de spookzang van de zangeres is te verstaan en wat overblijft is een meeslepende bak synthesizers, gitaren en elektronische drums.

PLUS
NO CEREMONY /// valt op door de mooie melodieën die verstopt zijn in hun gelaagde synthpop composities. De sterke single Hurtlove kenden we al en is wat meer uptempo. Maar verder valt de set mede op door erg fraaie weemoedige tracks met akoestische gitaar als basis, zoals Deliverus. 

MIN
Wat NO CEREMONY /// probeert te doen, komt live nog niet over. Er is al tot in den treure op gewezen, maar het slechte geluid bij Arc speelt hier wederom een grote rol. Het volume is te zacht, en op sommige momenten ontaardt de muziek in een grote geluidsbrij. Een nummer als Heartbreaker heeft die diepe beats nodig om gevoeld te worden. Haal dat weg en men draait zich al snel om naar de buurman om de week nog maar eens door te nemen. Maar het moet gezegd worden: ook de band zelf valt enigszins door de mand, en weet de studioversies van zijn tracks live niet te evenaren. Een belangrijke factor zijn de (overigens live gespeelde) drumritmes die wat al te simpel in elkaar zitten; tijdens de langzame nummers mis je die interessante off-beat patronen die een artiest als James Blake zo interessant maken. Op het laatst wordt de mix plotsklaps een stuk beter als de zangeres er een basgitaar bij pakt en zodoende de baspartij van de synthesizers overneemt. Het scheelt dag en nacht.

CONCLUSIE
NO CEREMONY /// is ongetwijfeld een band met veel potentie. De tot nu toe uitgebrachte tracks leverden terecht een hype op: het zijn stuk voor stuk sterke composities. De band moet echter nog flink sleutelen aan zijn liveshows.

CIJFER
5,5