Honningbarna schudt de dinsdag wakker

Sympathieke Noren overtuigen keer op keer

tekst: Eelco van Eldijk | foto's: Laura Derkse ,

De dinsdagavond van de-Affaire is niet de meest spannend geprogrammeerde dag van de week. Menigeen ziet uit naar het optreden van Zola Jesus, laat op de avond. De bandjes zijn niet bepaald adrenalineverhogend. Honningbarna brengt gelukkig wat hoognodige high energy rock-’n-roll om de boel goed wakker te schudden.

CONCERT
Wie / waar / wanneer: Honningbarna, Boog, dinsdag 17 juli 2012

MUZIEK
Punkrock met een zeer hoog adrenalinegehalte. Meest in het oog 'springend' is natuurlijk de frontman in zijn immer blauwe spencertje, gewapend met cello en altijd in de rui zijnde strijkstok. Bespeelden Merleyn afgelopen winter met speels gemak, vierden die avond feest omdat zij een Noorse Grammy wonnen voor hun debuutalbum La Armana Ga (jawel, gewoon in hun moerstaal). Hebben een taaie tijd achter de rug omdat hun drummer overleed, vlak na hun eerste Europese tour. Nu terug in Nijmegen om een nog groter publiek te verrassen en omver te raggen, maar ook om hun vriend te eren. Deze sympathieke jongens gun je veel, heel veel.

PLUS
De puntige songs van Honningbarna zwepen het publiek op de juiste wijze op. De presentatie van het vijftal doet de rest. Er ontstaat zowaar een heuse moshpit tijdens het optreden. Iets dat we deze week nog niet of nauwelijks gezien hebben. En toch blijkt dit tegenwoordig essentieel te zijn bij ieder zichzelf respecterend festival. Honningbarna redt die eer bij dezen. Honningbarna zou nog weleens groot kunnen gaan worden. Ieder optreden, zo ook op de-Affaire, winnen zij zieltjes. Ze hebben hun zaakjes goed op orde, zijn prima muzikanten en zouden net zo goed je kroegmakker kunnen zijn. Een doeltreffende combinatie.

MIN
Niet ieder afzonderlijk nummer is van dezelfde klasse. De songs zijn soms inwisselbaar. Daarnaast, drie kwartier punkrock-'n-roll is wat te veel van het goede. Minder is meer, dus een half uurtje knallen zou, ondanks het aandringen van het publiek, genoeg moeten zijn. Zo prikkel je de mensen om een volgende keer weer te komen, of een album aan te schaffen om thuis verder te springen op de lekkere muziek.

CONCLUSIE
The Hives kunnen wel inpakken. Honningbarna staat zichtbaar klaar om het stokje over te nemen. Hoewel ze nog iets mindere songwriters zijn, kunnen zij namelijk wél spelen!

CIJFER
8