Geen blijvende remslaap bij Zola Jesus

Schone nimf hakt met een dertig jaar oud bijltje

tekst: Paul Aerts | foto's: Suzanne Klein Egelink ,

Zola Jesus is een opvallende verschijning met een prachtige stem. Toch belooft haar uitdossing meer dan je uiteindelijk krijgt.

CONCERT
Zola Jesus, Arc, dinsdag 17 juli 2012

MUZIEK
Dromerige wave die je mee terugneemt naar de jaren tachtig met wisselende spanningsvelden door een excentrieke vrouwelijke verschijning. Haar muziek wordt zo nu en dan aangevuld door een violist.

PLUS
Er staat een prachtige vrouw op het podium met een dijk van een stem. Muziektechnisch is er weinig aan te merken op het optreden van Zola Jesus. Ze doet erg haar best om een overtuigende show neer te zetten met haar sensuele dansjes en het beklimmen van het podium. Bij vlagen wekt haar muziek interesse en ze zet een mooie dromerige sfeer neer.

MIN
Het schouwspel mag dan even leuk zijn om naar te kijken, Zola Jesus weet toch niet van begin tot eind te boeien. Er wordt weliswaar spanning opgebouwd in haar nummers maar deze aanpak wordt naarmate het optreden langer duurt wat voorspelbaar. Soms is het iets te minimalistisch en de presentatie wordt naderhand nogal saai. Ze loopt wat verdwaald te dansen over het podium alsof ze zich geen raad weet met hoe ze het publiek wil bespelen.

CONCLUSIE
Kate Bush heeft niet veel nodig om succesvol te zijn met haar muziek, Zola Jesus zal meer moeten tappen uit dat vaatje om de aandacht echt vast te houden. Het optreden is zeker niet slecht en de muziek laat genoeg ruimte om weg te dromen maar laat de remslaap tegen het einde van de show veranderen in een diepe witte winterslaap.

CIJFER
6,5