Fresku vindt optreden nog altijd spannend

"Ik ben heel onzeker en daardoor perfectionistisch."

Tim Arets ,

"Hoi, jij moet vast Roy zijn." "Hey man! Klopt ja, aangenaam." Al vanaf het begin maakt Fresku duidelijk allesbehalve arrogant te zijn. "Je bent net aangekomen zie ik, wanneer heb je tijd om het interview te doen?" "Dat kan nu wel gewoon, hoor."

Wie: Roy Michael Reymound, ook wel bekend als Fresku
Waar:
achter het podium van Club Voerweg in een trailer
Wanneer:
dinsdag 17 juli, terwijl een show op Club Voerweg nog enorm hard bezig is

Houd je van wandelen?
Ik zou willen dat ik er een heel verhaal over zou kunnen vertellen, maar nee. Ik houd gewoon niet van wandelen.

Met wie op de-Affaire zou je een affaire willen?
Ik denk dat ik een affaire wil met het publiek. Een speciale affaire, een liefdesaffaire.

Je bent onzettend persoonlijk in de nummers die je ook live ten gehore brengt. Is het lastig voor jou om de nare herinneringen die in je teksten zijn verwerkt weer als beelden in jezelf op te wekken bij een mooie dag?
Het is per moment anders. Mijn release was een heel speciaal moment waar ik naartoe had geleefd, want het was nog maar de vraag of het tweede album er überhaupt zou komen. In die zin was het voor mij een moment dat ik echt voelde wat ik op het podium aan het uitdragen was. Ik heb daar meerdere keren tranen in mijn ogen gehad. Maar ik ben normaliter zo bezig met de show dat ik helemaal niet met de tekst bezig kan zijn.

Het dubbele gevoel dat mensen een biertje in de lucht doen terwijl jij vervelende scenario’s uit je leven vertelt, beschrijf je in je nummer Sitcom. Reageert het publiek anders nu je duidelijk hebt gemaakt hoe het in elkaar steekt?
Ik heb het gevoel dat er in het publiek altijd mensen zijn die snappen wie ik ben en die de teksten zo goed kennen, dat ze ook de lading die er achter zitten begrijpen. Er zijn ook mensen die Kutkop en Hedde Druksop gewoon leuke nummers vinden. Ik sta daar op het podium voor iedereen, maar ik denk wel dat het verandert. Het is een zapgeneratie. Mensen willen geen album meer, maar gewoon de tracks die interessant zijn of wat een hype onder vrienden is.  Daarom wilde ik zo’n nummer Sitcom juist maken. Sitcom legt voor die jongens uit wie Fresku is.

Kan je weer genieten van het muzikant zijn na een zware periode? Je hebt lang getwijfeld om een album te maken en wilde er zelfs bijna mee stoppen, wat je in je nieuwe album Maskerade ook duidelijk maakt.
Om even in Vierdaagsesferen te praten: of je loopt zo hard zonder resultaat te zien en besluit om te stoppen omdat je het niet meer kan. Of je beseft niet dat het allang klaar is en de hype al lang voorbij is, terwijl je nog steeds aan het lopen bent. Er zal heus een dag komen, ik schat binnen vijf jaar, dat het klaar is en dat ik weer wat anders moet gaan doen. Daarom leg ik alles vast. Als ik het niet vastleg hier (hij wijst naar zijn hoofd), dan wel op beeld of op geluid. Ik leg alles vast, want dit zijn de momenten dat ik moet genieten.

Ik geniet ontzettend nu, maar het is heel dubbel. Ik vind optreden heel spannend en moet me vooraf concentreren op een beeld in mijn hoofd over hoe ik wil dat het optreden is. Ik ben best wel extrovert en wil met iedereen praten, maar net voor zo'n show moet ik gewoon even rust hebben. Mensen denken altijd dat ik dan arrogant ben en niet met ze wil praten, maar ik wil proberen dat beeld dat in mijn hoofd zit te bereiken in de werkelijkheid. Ik ben heel onzeker en daardoor ook perfectionistisch. Ik moet me echt focussen en kan nooit helemaal genieten. Maar juist na een show kan ik genieten. Dan lig ik in bed en dan komt alles terug.

Ho! Je wilt dus over vijf jaar wat anders doen?
Ik kan nog niet teveel verklappen, maar ik ben wel van plan andere dingen te gaan doen. Ik ben nu ook al met dingen bezig als Gino Pietermaai bijvoorbeeld, en verwacht wel dat ik in de creatieve sector bezig blijf. Muziek blijft de rode draad.