Fenster vindt kapitalisme eng

Neon-bloed en de kleur paars behoren ook tot deze categorie

tekst: Ateke Willemse | foto's: Joeri Pisart ,

Het in Berlijn gevestigde Fenster bestaat uit drie aardige, jonge en hippe muzikanten, afkomstig uit drie verschillende landen. Belangrijker is dat deze lieden bomvol spannende verhalen zitten over brandende voertuigen en kapitalistische eenhoorns en tevens niet te beroerd zijn om hun hoofd te breken over het achterstevoren uitvoeren van hun set.

WIE: de Amerikaanse JJ Weihl, Duitser Jonathan Jarzyna en Fransman Rémi Letournelle van Fenster
WAAR: aan een backstage picknicktafel
WANNEER: dinsdagavond 17 juli 2012, voor de show

Houd je van wandelen?
JJ: Onlangs is tijdens een tour door Europa onze auto in de fik gevlogen. Het gebeurde op een festivalterrein in Italië en was niet levensbedreigend, hoewel het voertuig in principe had kunnen exploderen. We konden gelukkig op tijd ontkomen aan de vlammen, maar al onze apparatuur lag nog in de wagen. Mentaal hadden we reeds afscheid genomen van al het materiaal.”
Jonathan: “Gelukkig kwam iemand van de organisatie uiteindelijk met een brandblusser aangerend en is alles goedgekomen.De dag erna huurden we een aftandse auto die we cazzo (vertaling: penis) noemden en reden we door naar onze volgende show in Rome.”
JJ: “Sindsdien lopen we veel meer.”

Met wie op de-Affaire zou je wel een affaire willen?
Rémi (na enig aandringen van de overige bandleden): “Met Savages, Franse meisjes begrijpen mijn humor namelijk beter.”
JJ: “Rémi houdt van alle vrouwen, maar voornamelijk van Franse.”

Opdracht: teken iets wat je de stuipen op het lijf jaagt

 
Artiest
: JJ
Voornaamste kleuren: geel, rood, groen, blauw.
Verantwoording: “Uit de ogen van deze eenhoorn druipt neon-bloed, bliksemschichten vinden plaats in zijn achterwerk en wanneer het beest sterft poept het geld uit. Kapitalisme is eng, dus dat moet er ook bij. Verder zie je regen van zuur en bliksem en een enorme zee van leegte. Bloed, afkomstig van het kapitalistische bloedgeld, druipt in deze zee. Dit alles maak ik af met de behoorlijk enge kleur paars.”

Hebben jullie een goed rock-’n-roll-verhaal te delen met de wereld?
R: “Aangezien we nu in Nederland zijn, zal ik maar niet beginnen over die keer dat we werden beroofd in Amsterdam.”
J: “We hebben een keer in Litouwen opgetreden voor het kantoor van een politieke partij. Aan de buitenkant van het gebouw hing een enorme foto van een politicus in een leren jas. Diezelfde man zat pal naast zijn eigen afbeelding toen we aan het opbouwen waren. Na ons optreden klom hij het podium op om ons publiekelijk uitgebreid te prijzen en bedanken. Hij nodigde ons uit om hem te vergezellen naar het beste restaurant van de stad. Later bleek dat hij vroeger de kapitein was van een luchtballon en tevens de enige persoon is die hiermee de Baltische Zee is overgestoken.”
R: “We zijn uitgenodigd om volgend jaar op zijn verjaardagsfeest te spelen.”  
JJ: “Ik heb ook nog wel een smerig verhaal. Een tijd geleden speelden we in België en na de show waagden we ons aan grote hoeveelheden speciaalbier. Ik was intens gelukkig, nam een bad en heb hier een paar uur lang in liggen slapen. Toen ik wakker werd voelde ik me enorm beroerd en heb ik meermaals in een plastic zak gekotst. Het was enorm beschamend en een beetje vies.”   

Op jullie website zijn enkele nummers te vinden die achterstevoren zijn afgespeeld. Wat is beter: de eerste versnelling of achteruit?
JJ: “Hoewel dit erg interessant zou zijn, spelen we onze nummers live nooit achterstevoren. In de toekomst zou ik dit echter graag uitproberen.”
J: “Ik heb hier eerder lang over nagedacht. Mijn conclusie is dat het fucking moeilijk en raar, maar vooral supertof zou zijn."
(J en R beginnen een discussie over hoe ze drum- en gitaarpartijen omgekeerd zouden moeten uitvoeren)
R: “Wat een goed idee, dankjewel!”
J: “Oh en wat versnellingen betreft: zolang een auto niet in de brand vliegt, vind ik alles best.”