Ufomammut: het beest is in Nijmegen

maar houdt niet huis zoals gehoopt

Eelco van Eldijk ,

Fortarock kent vanavond een line-up met ware helden. Maar liefst drie internationale toppers uit het Roadburn-spectrum staan op de planken van Club Voerweg. Ufomammut is daar de eerste van.

CONCERT
Ufomammut, Fortarock, club Voerweg, zaterdag 14 juli 2012

MUZIEK
Een geluid dat ergens tussen een cementmolen en Battlestar Galactica balanceert. Diepe, lome grooves die in plaats van berusting en een zomermiddaggevoel eerder angst inboezemen. Agressie, onbehagen en een gevoel van intense beleving ten gevolge hebbende, stampt de Ufomammut met hun toehoorders door het stonerrock en slugdelandschap. Het Italiaanse moederschip der psychedelica en pulserende hypnose moet (live) genoten worden op vol volume, uw recensent duwt dan ook zijn hoofd in de speakers en bedacht zich achteraf het volgende.

PLUS
Als Ufomammut los gaat, dan gaat het ook echt los. Vooral het einde van het optreden is erg sterk. Als deze Italiaanse pletwals op volle stoom is, blaast het vehikel zich een weg die zijn weerga niet kent. Dit werkt uiterst verslavend, smaakt naar meer en dat is nou precies waar het deze geestverruimende band om te doen is.

MIN
Een gewaagde keuze om een ‘doomy’ band te programmeren. Ook de band lijkt wat uit hun doen in dit avondlicht. Ze komen er maar moeizaam in. Dat geldt zeker ook voor hun toehoorders. Ufomammut glijdt er niet in als zoete koek. Het geluid mist de essentie en diepte. Dat is mede te danken aan de geluidsnormen van de gemeente Nijmegen, maar ook de band, hoewel netjes musicerend, is zelf is niet op volle sterkte. Eigenlijk hoort dit drietal ook niet op een openluchtfestival als de-Affaire thuis, maar dient genoten te worden in een club als Doornroosje.

CONCLUSIE
Niet het gedroomde hoogtepunt voor de(ze) liefhebber van psychedelica, maar misschien waren de verwachtingen ook wel wat te hooggespannen in dezen. Al liet de band aan het einde van hun set even horen hoe het had kunnen zijn, want het blijft een verschrikkelijk fijn beest.

CIJFER
6,5