Punten voor de plee

Alles behalve muziek, in cijfers en beeld

Tekst en foto's: Joeri Pisart ,

De gehele week van de Vierdaagsefeesten mochten wij, zure 3voor12 gelderland-journalisten, cijfers uitdelen aan allerlei bands. Dat deze scherpe dan wel botte pen niet altijd overeenkomt met de mening van het gros, is al eeuwen bekend. Dit jaar lieten we ook het publiek aan het woord en voerden we schoolbordjournalistiek in: jullie mochten zelf een punt toekennen aan acts. Maar de-Affaire bestaat uit meer dan zijn muzikale programmering. We geven jullie het laatste woord: hoe worden zeven dagen vol regen, bier, voedsel, wc’s en tekeningen beoordeeld?

PUBLIEKSJOURNALISTIEK

Wie: Ida (54) uit Rosmalen.
Wat: Een gladiool, de prijs voor het lopen van de Vierdaagse.
Waarom dit cijfer: “Ik vind gladiolen helemaal niets, maar uit respect voor de wandelaars verhoog ik het punt met drie. Nee, het is niet mijn bloem, ben je gek! Maar ooit, voor mijn zestigste, hoop ik zelf de Vierdaagse te lopen.”

Wie: Florian (12, links) en Aron (14, rechts) uit Nijmegen.
Wat: Dat zij net onder de noemer The Aron & Florian Bevelander Bandexperience als jongste band het podium van de-Affaire hebben betreden.
Waarom dit cijfer: Aron: “We bezoeken dit festival al jaren, er komen altijd heel erg vette bands.”
Florian: “Het was helemaal te gek, zelfs De Staat heeft naar onze show gekeken!”

Wie: Sofie (21) uit Nijmegen.
Wat: Een fatsoenlijk gevuld bord backstagevoer.
Waarom dit cijfer: “Ik kreeg maar één kaasbal, terwijl iedereen er twee hoort te krijgen. Bovendien ging ik hier eten om geen friet binnen te krijgen, maar dat werd óók hier geserveerd. Het is overigens wel heel lekker allemaal.”

Wie: Suzanne (26) uit Tilburg.
Wat: De opvallende en jubilerende toiletaccommodatie van Plees to Be.
Waarom dit cijfer: “De ingang is nogal flitsend, in combinatie met de vriendelijke mensen werkt dat uitnodigend. Daardoor had ik hoge verwachtingen, maar eenmaal bij het toilet aanbeland blijkt het toch om een saaie pot te gaan.”

Wie: Daan (21) uit Balgoij.
Wat: Eerder gedurende de week vertelde een medewerker dat alle barren van de-Affaire een wedstrijd hielden: welke bar was de beste? Daan beargumenteert waarom het zijn bar is.
Waarom dit cijfer: “Eerlijk gezegd heb ik niet gehoord van die wedstrijd. Maar ja, misschien is dat doordat wij sowieso de beste zijn. Met een groep vrienden tappen we hier. Nee, we draaien niet de hoogste inkomst, maar dat maakt niet uit. Wij zijn alsnog de beste. Echt waar.”

Wie: Monodeer, het muzikale alterego van Mark van den Heuvel (30) uit Waalwijk, moest net op de foto voor een interview.
Wat: Op de foto gaan.
Waarom dit cijfer: “Ik heb een haat-liefdeverhouding met bekendheid. Ik wil niet beroemd zijn, maar vind het fantastisch om op het podium te staan. Het belangrijkste is om muziek te maken, alles daaromheen is minder tof.”

Wie: Suzanne (23) uit Groningen (maar woont in Nijmegen).
Wat: De tekening die een niet nader te noemen artiest zojuist voor een interview heeft gemaakt.
Waarom dit cijfer: “Ik zag niet eens dat dit een Calippo moest voorstellen. Hij had op zijn minst de tekening kunnen inkleuren, nu weet ik niet eens of het ijsje sinas- of colasmaak heeft.”

Wie: Michel (50) uit Nijmegen.
Wat: Speciaalbier (Vedett) ter gelegenheid van zijn verjaardag twee maanden geleden, bij Baardwaard en de Serveerster.
Waarom dit cijfer: Onder luid gemor van zijn vrienden (“Hij snapt er niets van!”) komt hij tot dit oordeel. “Lekker biertje, ik proef een notige nasmaak.”

Wie: De presentator van de-Affaire, Wim (39) uit Arnhem.
Wat: Het publiek.
Waarom dit cijfer: “Altijd heerst hier een goede vibe, nooit zijn er problemen. Bovendien is het een paar dagen k.tweer geweest, maar men bleef komen. Als iedereen volgend jaar weer komt en ditmaal géén eigen drank meeneemt, krijgen ze van mij een 11+.”

Wie: Marissa (24) uit Nijmegen.
Wat: Het einde van de-Affaire.
Waarom dit cijfer: “Het is jammer dat het festival ten einde is. Ik zou graag een nul geven, maar ik heb de gehele week hard gewerkt, nu heb ik eindelijk vakantie.”