Altijd bijzonder en spannend voor een band, het eerste optreden buiten eigen land. Het uit Londen afkomstige Savages is (hier) een nog volledig onbekende band. Een gewaagde keuze om dit te boeken. Een slimme zet, of overmoed?

CONCERT
Savages, Arc, woensdag 18 juli 2012

MUZIEK
Dameskwartet dat zijn muziek diep geworteld heeft in de jaren tachtig. Noisy postpunk in de directe lijn van onder andere Siouxsie and The Banshees; donkere en monotone klanken met krassende gitaarpartijen met bijbehorende weltschmerz-zang/-teksten. Een ruwe diamant, nog zonder debuutalbum. Slechts een singletje is tot op heden de wereld in geschoten.

PLUS
De dames weten heel goed wat ze aan het doen zijn; hun geluid en accenten qua spel kloppen perfect bij het beoogde doel. Savages is een ode, uit liefde, aan het kille begin-jaren-tachtig-geweld. En hoe?! Zelden, anno nu, een band zo identiek horen klinken aan deze muzieksoort. De combinatie van sterk en klapperend baswerk, steady en bikkelharde drums, ijle vocalen en dissonante gitaarpartijen, daarbij opgeteld de afstandelijke presentatie, is zowel doeltreffend als opzwepend. Mits je wat met deze tak van muzieksport kunt…

MIN
Want daar zit het gevaar van Savages. Voor een ‘algemeen muziekpubliek’ gaat dit natuurlijk veel te ver. Het is puristisch en interessant voor een select publiek. Dat heeft dan ook wel meteen de ontdekking van het jaar te pakken. Eigen smoel of feestelijk karakter heeft het optreden niet. De liefhebber zal daar niet om malen, maar voor een leek is het mogelijk een saaie bedoening.

CONCLUSIE
De gewaagde keuze van de organisatie pakt goed uit. Op de-Affaire is ruimte voor allerlei soorten muziek. Gelukkig ook hiervoor. Hele prettige kennismaking met deze ‘nieuwelingen’, die doet snakken naar het debuutalbum van Savages! De dames zijn in ieder geval erg dankbaar voor hun ontvangst in Nijmegen, ook hun missie is geslaagd.

CIJFER
8