Lou Barlow dompelt Valkhof onder in droefgeestigheid

Dinosaur Jr.-bassist is solo een introspectieve singer/songwriter

Sjoerd Huismans ,

Lou Barlow is vooral bekend als bassist van Dinosaur Jr., een legendarische alternatieve rockband die zijn cultstatus altijd heeft weten te behouden. Als solo-artiest laat Barlow een geheel andere kant van zichzelf zien: een droefgeestige singer/songwriter met prachtige liedjes over het leven, de liefde en ouder worden.

CONCERT
Lou Barlow, Arc, zondag 15 juli 2012

MUZIEK
Met Dinosaur Jr. speelt Barlow noisy alternatieve rock. Ondertussen was hij al bezig met rustiger, meer introspectieve liedjes, die in verschillende projecten terechtkwamen. Het bekendste van die projecten is Sebadoh - Barlows voorname bezigheid tijdens zijn jarenlange afwezigheid van Dinosaur Jr. (1988-2005). Op zijn soloplaten is de ruige bassist Barlow een melancholische singer/songwriter geworden.

PLUS
Barlow heeft gisteren nog met Dinosaur Jr. opgetreden, zo laat hij halverwege het optreden weten. Hij voert het als excuus aan voor zijn schorre stem en krijgt de lachers op zijn hand door voor te doen hoe hij tijdens shows van Dinosaur Jr. staat te schreeuwen. Hoe anders zijn Barlows solo-liedjes, en de uitgeklede versies van de nummers van zijn bands. Minimalistische, donkere folk die recht door het hart gaat.

MIN
Barlow heeft nogal last van het welbekende droevige-man-met-gitaarsyndroom. Het is moeilijk een uur lang te blijven boeien met zoveel minimalisme. Hij is er ook de man niet naar een pakkende hook of catchy refreintje te schrijven. Veel van de liedjes, hoe wonderschoon ook, blijven niet hangen.

CONCLUSIE
Gaandeweg het optreden pakken donkere regenwolken zich samen om de perfecte setting te creëren voor dit optreden. Het Valkhof laat zich deze middag gewillig meeslepen naar de mistroostige Innenwelt van Lou Barlow.

CIJFER
7,5

Schoolbordjournalistiek
 

Pim: “Het is knap dat hij met alleen een akoestische gitaar een uur lang weet te boeien.”

Ivor: “Vooral te gek hoe hij Dinosaur Jr.-nummers in een uitgeklede versie speelde.”