Kapok: aangenaam en verrassend in de regen

Jazz zonder watervrees

tekst: Josette Wolthuis / foto's: Hans Cras ,

Na een spontane sessie op de pont naar Habana verzorgde het jazztrio op het regenachtige vasteland een fijn optreden. Het was nog maar de eerste dag van Habana aan de Waal en de sfeer zat er al goed in. Kapok wist het publiek aangenaam te verrassen met vernieuwende klanken en ritmes op ongebruikelijke instrumenten.

CONCERT
Kapok, Habana, zaterdag 14 juli 2012

MUZIEK
Lekker klinkende jazzsound op gitaar, hoorn en drums.

PLUS
Afkomstig uit Kytemans Kytopia en als winnaars van de Dutch Jazz Competition 2012 staan de mannen van Kapok garant voor goed gespeelde jazz met veel improvisatie. Deze zomer touren ze door Nederland en heeft het trio zelfs tijdens het North Sea Jazz Festival gespeeld. Ook op Habana speelt Kapok prettig in het gehoor liggende jazz die interessant klinkt en blijft verrassen. De ongewone bezetting van gitaar, hoorn, drums en de toevoeging van de drummer van een koebelpedaal, een tamboerijnpedaal, bellen om de enkel, een cajón en enkele andere creatieve oplossingen zorgt voor een uniek geluid. Vooral het nummer over regen is erg goed gevonden en perfect getimed.
 
MIN
Op een paar knullige opmerkingen over speeksel in de hoorn en de cd-presentatie van het debuutalbum Flatlands na, is er weinig interactie met het publiek. De mannen lijken meer voor zichzelf te spelen dan voor het handjevol aanwezige publiek. Ook is het jammer dat de mannen pas bij de toegiftnummers echt loskomen en ze voor de afkondiging nog best een tandje hadden kunnen bijzetten.

CONCLUSIE
Ondanks dat er nog nét iets meer uit had kunnen komen, is er niets aan te merken op de goede jazzmuziek die de mannen ten gehore brengen. Het is wel duidelijk dat Kapok veel improviseert en dat ze goed op elkaar ingespeeld zijn. Het swingt, het klinkt en het klopt.

CIJFER
7,5