De dood of de gladiolen voor Baroness

Deze band durft verder te kijken dan zijn collega’s

Eelco van Eldijk ,

Ga er maar aan staan: een nieuw album uitbrengen waarmee je alle zorgvuldig, door de jaren heen opgebouwde, credits teniet doet en eigenwijs een andersoortig pad in slaat. Die-hard fans kunnen Baroness’ bloed wel drinken. Daarnaast moet je ook nog eens optreden na een ontketend en op handen gedragen Red Fang. Dan moet je van hele goeden huize komen om te kunnen overtuigen…

CONCERT
Baroness, Fortarock, Club Voerweg, zaterdag 14 juli 2012

MUZIEK
Heavy rockers die met hun nieuwe dubbelalbum (Yellow & Green) een flinke ommekeer maken in hun sound. Het zware is verruild voor meer melodie. Zelfs radiovriendelijke rock- en popsongs komen voorbij op dit, afgelopen week uitgebrachte, nieuwe werkstuk. De trendbreuk met het verleden zal nieuwe fans opleveren, maar de oude(re) garde die zweert bij de albums Red en Blue haken af. Hoe vertaalt zich dit live? Wordt het collectief meegaan in de nieuwe wegen van Baroness? Of rennen we hard naar een ander podium om onderdak te zoeken door de ter plekke ontstane regenbui van verdriet omwille van de commerciële knieval van dit vermaarde kwartet?

PLUS
Baroness slaat alle kritiek en prietpraat in de wind en staat, zichtbaar, vol zelfvertrouwen achter hun koerswijziging. Het optreden start nog aarzelend met een kort intro, maar daarna gaan de remmen los. Baroness laat zien dat het werkelijk niets aan kracht heeft ingeboet. De band brengt het gewoon op een andere wijze. De nummers van het nieuwe album, aangevuld met een enkele oudere, verrassen en overtuigen vriend en vijand. Subliem spel en dito presentatie, genoeg aanstekelijke nummers, en gelukkig; ze zijn nog steeds ruig!

MIN
Soms zijn er momenten dat het echt doorbijten is, dit viel ook al op bij het album. Baroness lijkt dan even in ‘Nickelback-fratsen’ te vervallen. Tijdens deze passages zwellen de vocalen aan en lijkt men te willen gaan voor het, al dan niet misplaatste, grootse gebaar. Het ideale moment voor een retourtje biertent.

CONCLUSIE
Het is even wennen, maar daarna net zo lekker. Baroness is en blijft een band van het hoogste niveau. Dat bewijzen ze met dit sterke en overtuigende  optreden. Dus fans, wees niet bang, kijk verder dan je neus lang is en geef Baroness (nog) een kans. Dat geldt ook voor de nog-niet fans!

CIJFER
8