Wintereditie van Spijkerrok sluit Arnhems Muziekweekend af met lekkere line-up Wintereditie van Spijkerrok sluit Arnhems Muziekweekend af met lekkere line-up

“Liever een sympathieke toffe band dan goede eikels”

, Phebe Kloos

Wintereditie van Spijkerrok sluit Arnhems Muziekweekend af met lekkere line-up

“Liever een sympathieke toffe band dan goede eikels”

Phebe Kloos ,

In een rokerig bruin café ontmoet ik Eric Veltink, één van de organisatoren van hét Arnhemse festival Spijkerrok. Bas Kleine & his Harmaniacs spelen op de achtergrond te gekke blues met harmonica, staande bas, klein percussiesetje en een weergaloze gitarist. Het had de broer van Nico Dijkshoorn kunnen zijn. De houten vloer leeft, onze tafel met bierkringen wiebelt en het is broeierig warm. We bestellen er nog maar één en steken van wal.

Was Eric in 2010 nog the last man standing, nu werkt hij voor Spijkerrok samen met een fijn team van zeven mensen. Dit jaar lanceert het team de Wintereditie. Er zijn zoveel bands die graag willen optreden, dat de organisatoren midden december 2011 (inderdaad, nog geen vier weken geleden) dachten: waarom geen wintereditie? De man met een missie heeft succes en al gauw werd het gerealiseerd. Geen open-air festival, maar warm binnen in de Jacobiberg.

De line-up is lekker pop-alternatief met als voornaamste doel een gezellige avond neerzetten in dit cultureel gezien stille jaargetijde. “Liever een sympathieke toffe band dan goede eikels,” aldus Eric. De vijf bands en twee dj’s die ons gaan vermaken van een uurtje of negen tot twee uur ‘s nachts worden aangekondigd door Jesse Laport, de officiële stadsdichter van Arnhem. Local hero Achterdochtig opent de avond. Voor de afsluiting zorgt Automatic Sam, die het afgelopen seizoen al in DWDD mochten optreden en dit jaar verder jakkeren. Verder beklimmen Hadrian’s Wall, The Heat, The James, DJ Clojo en DJ Raynaey het podium.

Het festival begon ooit kleinschalig in een studentenhuis in het Spijkerkwartier. Van de opbrengst werd een stofzuiger gekocht voor het huis. Nu, negen edities verder, wordt de opbrengst gebruikt voor een iets grootschaliger doel: de vrijheid van muzikale meningsuiting in landen waar dit door het regime onmogelijk wordt gemaakt. Klinkt nobel, maar wat betekent dit in de praktijk? De organisatie weet zelf ook niet helemaal hoe deze landen het geld kunnen inzetten, maar er lopen contacten in Iran en Syrië. Zodra de plannen concreet worden volgt een verantwoording op de website. De bedoeling is in ieder geval dat het doel dicht bij muziek blijft.

Spijkerrok valt precies in het Arnhemse Muziekweekend. Het muziekweekend begint donderdagavond in café De Kroeg met verschillende singer-songwriters. Vrijdag spelen drie indie easy rockbands in Willemeen en om het weekend compleet te maken kun je zaterdag, 21 januari, helemaal los gaan op Spijkerrok.

Waarom we naar Spijkerrok moeten komen? “Omdat het gewoon tof is!” Een ongedwongen laagdrempelig festival met een positieve vibe en nul komma nul eigenbelang kan alleen maar als goed initiatief worden omschreven. En ach, het is ook mooi om bij te dragen aan muzikale stimulering in landen waar zelfs een elektrische gitaar al verboden is.

Toegangsprijs: €6,- in de voorverkoop (kaarten zijn te koop bij Atlanta, Oranje Koffiehuis, de Move, café Vrijdag, Waaghals en Kroese) en €7,50 aan de deur.

Wil je er gratis bij zijn? 3voor12 arnhem nijmegen mag 2x2 kaarten weggeven aan diegene die het juiste antwoord weet op de volgende vraag.
 
Welke Romeinse keizer herbouwde het Pantheon, construeerde de Tempel van Venus en bouwde de muur aan de noordgrens van Britannia?

a. Augustus
b. Hadrianus
c. Marcus Aurelius

Stuur het juiste antwoord op de vraag vóór vrijdag 20 januari 11:57 uur naar prijsvraag@3voor12arnhemnijmegen.nl

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland