Sir Jack, een nieuwe naam in Harderwijk Sir Jack, een nieuwe naam in Harderwijk

Harderwijks muziekcafé ontmoetingsplek voor muziekliefhebbers

, Redactie

Sir Jack, een nieuwe naam in Harderwijk

Harderwijks muziekcafé ontmoetingsplek voor muziekliefhebbers

Redactie ,

Sir Jack, een nieuwe naam op een oude plek in Harderwijk. Naast poppodium Estrado is Harderwijk al jarenlang nog een podium rijk: muziekcafé De Mac. Sinds enkele maanden opererend onder een nieuwe naam: Sir Jack, iets waar 3voor12/Arnhem-Nijmegen meer van wil weten. Benjamin Buurman, programmeur en dj van Sir Jack werd daarover aan de tand gevoeld.

Waarom de naamsverandering en niet doorgegaan onder de naam De Mac, een zeer bekende naam in Harderwijk en omgeving?
“Veertig jaar historie doorbreken is niet niks. Maar als je het zo bekijkt was De Mac al lang De Mac niet meer. Net als muziek moesten ook wij met de tijd mee gaan. We zijn allang geen hardrock-café meer, wat veel mensen denken. Om aan iedereen, jong en oud, duidelijk te maken dat wij geen donker hol met enkel metalmuziek zijn, vonden wij deze naamsverandering noodzakelijk. Het is trouwens niet de eerste keer dat De Mac zijn naam heeft gewijzigd, er zijn maar weinig mensen die nog weten dat heel erg lang geleden de naam Mc Donald’s op de voorgevel stond. Niet te verwarren met de fastfood keten.”

Kun je ons, voor we verder op Sir Jack verder gaan, meer vertellen over de geschiedenis van De Mac?
“Een belangrijk wapenfeit is toch wel  dat de leden van de roemruchte band Darryl-Ann elkaar hier hebben leren kennen. Daarnaast is er zelfs een Triviantvraag waar De Mac in voorkomt. Iets met: “Waar leerde Jan Douwe Kroeske zijn plaatjes draaien?”, om in te lijsten toch?
Er zijn twee dingen die door de jaren heen altijd heel belangrijk voor De Mac zijn geweest en die nog steeds voor Sir Jack gelden: muziek en respect. Het is subjectief, maar we proberen altijd bezig te zijn met wat wij goede muziek vinden. Daarnaast is iedereen welkom. Waar voorheen alto’s, punkers, gothic’s, misschien nog net hippies en metalheads zonder problemen met elkaar gingen stappen, is dat vandaag de dag niet anders. De veelzijdigheid is denk ik ook iets wat onlosmakelijk met ons verbonden is en maakt avonden ontzettend avontuurlijk.”

De nieuwe naam, Sir Jack, zit daar nog een diepere betekenis achter?

“We zochten iets dat heel dicht bij De Mac ligt. Als je het achter elkaar zegt merk je direct dat het best op elkaar lijkt. De Mac, Sir Jack! Tevens vinden wij het bekende whiskey merk qua uitstraling erg bij ons passen: stoer, stijlvol, zwart-wit. Net als die whiskey en
ons oude logo is het nieuwe beeldmerk zwart-wit geworden.
Daarnaast is er tijdens het creatieve proces een soort mascotte ontstaan. Één van
de invloeden is namelijk ‘His Master’s Voice’, bekend van de ouderwetse platenspelers
met grote hoornen. Bij ‘His Master’s Voice’ hoort een hondje die de enorme hoorn bekijkt. Dit vinden we een heel cool beeld. De platenspeler met hoorn heeft een plekje naast het podium gekregen en het hondje is onze mascotte geworden: een Jack Russel.”
 
Wat mogen we komende jaren van Sir Jack gaan verwachten op muziekgebied?

“Dit jaar willen wij veel bijzondere acts verwelkomen. Doordat onze zaal slechts
toegang biedt tot ongeveer 275 personen, zijn de sets altijd heel erg intiem. Het podium is bovendien niet veel hoger dan 20 cm, je staat letterlijk oog in oog met de band. Je zou het zelfs kunnen vergelijken met een huiskamerconcert, zonder klagende buren, maar met rijk gesorteerde bar en meerdere toiletten niet te vergeten. Uniek en intiem.”
 
Komt er ook regionaal talent op jullie podium?
Eén van de doelen die wij voor de verbouwing hebben opgesteld is om ‘local
heroes’ bij ons ruimte te geven. Het moet natuurlijk wel goed klinken en in ons straatje
passen, maar als wij overtuigd zijn, mag wat mij betreft ieder regionale band het podium beklimmen.”
 
Welke drie artiesten zouden jullie als droom op het podium willen zien?

"Als wij het kaartje ‘vergissing van de bank in uw voordeel’ ontvangen, boek ik direct Prince voor de kick, New Order omdat Jake de eigenaar daar zo van houdt en Jamiroquai, want daar kun je zo fijn op dansen. Prima lijstje om mee te beginnen.”
 
Naast Sir Jack zijn er nog andere podia in Harderwijk, gaat dit goed samen?

“Muziek is iets fantastisch, live muziek is soms zelf onvergetelijk. In Harderwijk worden
liefhebbers al aardig geprikkeld door een goed en divers aanbod, ik denk dat dit elkaar
alleen maar kan versterken. Misschien hoeven we straks minder vaak naar Amsterdam of Utrecht, maar gaan we vaker naar Estrado, ‘t Klooster, Theater Harderwijk of Sir Jack om een onvergetelijke avond te beleven. Daarnaast is dat ook nog eens goed voor alle horeca ondernemers, je hoeft namelijk niet moeilijk te doen met de laatste trein, of ‘wie is vanavond de bob’. We benoemen wel eens dat de ‘thuisbasis’ onze grootste concurrent is. Gelukkig horen wij, de dag erna, steeds vaker van thuisblijvers dat ze iets gemist hebben, en dat klopt dan vaak ook.”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland