Santa Cruz knetterhard, Thee Hammer knettergoed Santa Cruz knetterhard, Thee Hammer knettergoed

Gratis oordoppen geen overbodige luxe in het café van Willemeen

, Bernhard Bodt

Santa Cruz knetterhard, Thee Hammer knettergoed

Gratis oordoppen geen overbodige luxe in het café van Willemeen

Bernhard Bodt ,

Als er oordopjes bij de entree uitgedeeld worden dan weet je dat het geen rustig avondje gaat worden. Oorgetuigen hebben verklaard dat de soundcheck van Santa Cruz op een afstand van ruim honderd meter van Willemeen nog goed te horen was.

Maar voordat Santa Cruz zijn portie decibellen over een goed gevuld café mag uitstorten is eerst de beurt aan Thee Hammer om de meute te amuseren. Thee Hammer is wat op internationaal niveau al snel een superband zal heten, maar lokaal noemen we dat gewoon een gelegenheidsformatie. De band bestaat uit Ilja Vaags (ex-Deadbeat Conspiracy) op zang, Bob Hogenelst (Automatic Sam en Birth Of Joy) vormt samen met Raymond Grevink (Balthazar) de ritmesectie en voor het geselen van de snaren zijn Rocco Osterman (Magic Fish) en Wout Kemkens (Shaking Godspeed) verantwoordelijk.

Gerepeteerd wordt er niet. Slechts met een handvol ideeën stappen de heren het podium op. Meer is er ook niet nodig. De mix van powerriffs, pyschedelica en onvervalste bluesrock overtuigt het publiek direct.  Een glansrol is weggelegd voor Osterman die met zijn subtiele gitaarspel de zaal doet huiveren. Opvallend is dat gitarist Wout Kemkens, normaal volop in de schijnwerpers bij Shaking Godspeed, genoegen neemt met een bescheiden rolletje ergens achteraf op het podium.

Grappig gevonden is ook het quatre-mains drumspel van Ilja en Bob in het laatste nummer.  Helaas mag de set slechts drie kwartier duren en komt het einde sneller dan gehoopt. Voor een toegift is geen ruimte. Het is dan ook te hopen dat deze gelegenheidsband dit jaar wat vaker te horen zal zijn, want de geïmproviseerde nummers zijn meer dan de moeite waard.

Dan is het tijd voor Santa Cruz. De Haagse formatie is geformeerd rond de excentrieke drummer Guy Tavares (Orange Sunshine). Bijgestaan door drie gitaristen en een bassiste verzorgt de drummer ook de vocalen.

Vanavond worden niet de degens maar de Flying V’s gekruist. Maar liefst drie exemplaren van de iconische Gibson-gitaar hebben de heren meegebracht. De muziek die voortgebracht wordt laat zich het best kenschetsen als slowcore, stoner, bluesrock.  Soms tergend langzaam, soms hartverscheurend maar vooral knetterhard.  De gratis uitgedeelde oordoppen komen goed van pas.  Ook bij Santa Cruz geldt dat de toegewezen 60 minuten sneller voorbij zijn dan je lief is.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland