Panoptikon: catchy oldskool death/trash metal zonder poeha Panoptikon: catchy oldskool death/trash metal zonder poeha

, Redactie 3voor12 arnhem nijmegen

Panoptikon: catchy oldskool death/trash metal zonder poeha

Redactie 3voor12 arnhem nijmegen ,

Zaterdag 28 januari presenteert de lokale metalband Panoptikon hun nieuwe cd in rockcafé Backstage (Nijmegen). We spraken met zanger Thomas en gitarist Martin over de nieuwe cd, de status van Nijmeegse metal anno nu en uiteraard de aanstaande releaseparty.

Het is een tijdje stil geweest rond Panoptikon. Jullie titelloze debuut stamt alweer uit 2008. Hoe is het jullie vergaan de laatste jaren?
Thomas:
We hebben vanaf 2008 een aantal formatiewisselingen gehad. Na het eerste debuut zijn twee bandleden vertrokken en zijn we opnieuw gestart met een nieuwe drummer en gitarist. Sinds die tijd ging het vrij stabiel en hebben we vooruitgang geboekt in schrijven en optreden, van een cd kwam het steeds niet en we verloren op den duur wat motivatie. In 2010 verliet nog een bandlid de band en kwam onze huidige gitarist Martin bij de band.
Martin:
Eind vorig jaar werd ik benaderd door Thomas of ik interesse had om in zijn band te komen spelen. Ik was al enkele jaren uit het "circuit" maar besloot het toch eens te proberen. Na de proefrepetitie besefte ik hoezeer ik dit had gemist. Ik trof drie goede muzikanten en hele aardige mensen aan. We zijn vanaf het begin hard van start gegaan om de band een niveau hoger te tillen. Na enkele malen repeteren zijn we al wat try-outs gaan doen. Vanaf de zomer hebben we diverse optredens in de regio gedaan, de  promo opgenomen, een nieuwe website in elkaar gestoken en merchandise geschapen. Dit alles gedreven door onze afmattende repetities in het oefenhok van Jacobiberg (jacobiberg.nl/). De band ligt weer helemaal op het spoor en komend jaar willen we de nieuwe schijf flink promoten om zo in het hele land met regelmaat optredens te kunnen verzorgen.
 
Hoe verhoudt de nieuwe cd zich tot de vorige?
Thomas:
Strayed From The Path is een hele andere plaat geworden dan ons debuut. De nieuwe promo neigt sterk naar oldskool death/trash, waar de demo uit 2008 een wirwar was aan genres. Dit heeft te maken met een stabiele formatie die streeft naar hetzelfde doel: simpele, harde en doeltreffende muziek. Daarnaast was de eerste demo een live opname en hebben we de nieuwe promo opgenomen bij Pitch Note Productions.
Martin:
Qua sound was Jory Hogeveen (Pitch Note) als producer een schot in de roos. Hij weet met eenvoudige middelen een moddervet geluid neer te zetten. Vooral met het gitaargeluid zijn we echt enorm blij. De sound van Panoptikon is altijd een mix geweest van oldschool op groove geënte (death/thrash). Met de komst van de nieuwe gitarist zijn daar nu een forse dosis snelheid en speedmetal invloeden bijgekomen. Het belangrijkste: de nummers moeten 'catchy' zijn, zonder al te veel poeha, kort en krachtig. Muzikaal is er altijd ruimte  voor verbetering, maar afgelopen jaar zijn we enorm gegroeid op het gebied van samenspel, energie en slagkracht.

Hoe zie jij de Nijmeegse metalscene op dit moment?
Thomas:
De metalscene in Nijmegen is altijd al gezond en gezellig geweest. Als een lokale band speelt is meestal ook de hele lokale scene aanwezig. Nijmegen kent een aantal wat grotere metalbands zoals Victimizer, Obeah, Graven Image en INTERO. Nieuwe aanwas is er wat minder, de enige band die ik op dit moment kan bedenken is Essence of Insanity die 28 januari in ons voorprogramma spelen. Als metalband heb je in Nijmegen verschillende zalen waar je terecht kunt zoals O.J.C. Maddogs, O.J.C. Staddijk, De onderbroek en Backstage. Daarnaast is er altijd wel een andere lokale band te vinden waarmee een show gedaan kan worden. Zo hebben wij het geluk gehad dat INTERO zich op zeer korte termijn beschikbaar stelde als vervanging voor Tribal Spirits die helaas heeft moeten afzeggen voor 28 januari. Kortom, de Nijmeegse metalscene is gezond en staat voor elkaar klaar.

Wat kunnen we verwachten van jullie presentatie op 28/1 in de Backstage?
De 28ste wordt een gezellige Nijmeegse metalavond met drie bands die aan elkaar gewaagd zijn. Essence Of Insanity is nieuw in de Nijmeegse metalscene, de band bestaat uit leden van de oude formatie Dei Mortis. Ze maken snelle energieke trash en vallen op door hun getalenteerde vocalist Theo. INTERO is een bekende naam in Nijmegen en maakt zware groovende metal in de stijl van Pantera en Machine Head. De band is de laatste jaren uitgegroeid tot een van de grootste namen in de lokale scene.

Wij hopen en verwachten ook een goede opkomst met veel vrienden en bekenden en een hele gezellige avond: het moet echt ons nieuwjaarsfeestje worden. Kom kijken en overtuig jezelf dat de metalscene in Nijmegen springlevend is!

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland