Geiser heeft geen haast

Nieuwe ep Bipolar wereldwijd gedistribueerd door Burning World Records

Edwin Niemantsverdriet ,

Eind december presenteerde Geiser haar eerste ep Bipolar tijdens het door Nijmegen Rock City georganiseerde Ramblin’ Rose. Wij zijn erg benieuwd wat de heren met deze verse plaat gaan doen in 2012 en voelden frontman Kars Penninx aan de tand.

Jullie presenteerden jullie ep tijdens Ramblin’ Rose. Hoe was dat?
“In Doornroosje optreden is natuurlijk sowieso hartstikke lekker, maar we waren al gevraagd voor Ramblin’ Rose voordat we wisten dat onze ep dan ook zo’n beetje af zou zijn. Toen we door hadden dat het verschijnen van Bipolar ongeveer ging samenvallen met dit optreden, hebben we vrij snel besloten dat die avond dan maar de avond van onze officiële ‘release’ zou zijn. Misschien dat we later in onze carrière nog wel eens toekomen aan release-feestjes die volledig in het teken staan van wat we dan ook maar gaan uitbrengen, maar voor ons was dit nu ideaal.”

Hoe is de ep tot stand gekomen?
“Samen met Harry Holzhauer (Kyu, King Locust) en Paul Gutteling (King Locust) van Studio Het Lab hebben we eind maart 2011 een weekend in onze eigen oefenruimte opgenomen. De instrumenten zijn tegelijkertijd ingespeeld terwijl ik iedereen over de koptelefoon zat op te jutten. Daarna zijn er extra gitaarpartijen ingespeeld. Ik ben na dat weekend een aantal keren bij Paul en Harry in hun studio geweest om de vocalen met mijn bijbehorend arsenaal aan effecten op te nemen. We zijn erg blij met de intensiteit die de nummers hebben gekregen. Alles samen inspelen geeft een veel heftiger dynamiek dan losse sporen opnemen. In ons geval bood het ook de mogelijkheid om een half uur muziek in slechts een weekend op te nemen.”
 
Jullie hebben erg veel aandacht besteed aan het artwork. Wie heeft het artwork verzorgd?
“Het artwork van de hoes is gemaakt door Jord  Jansen, illustrator en tevens zanger Bandito. Wij zijn erg blij met de wat afwijkende compositie. De voorkant is heel herkenbaar geworden, met mooie grote vlakken. Dat de tekening een 'boven water'- en een 'onder water'-deel heeft past mooi bij het tweepolige thema van de plaat en van onze muziek. De afbeelding zelf verwijst naar een tragische botsing tussen twee zusterschepen van dezelfde rederij ergens aan het eind van de negentiende eeuw. Eén van de schepen kon doorvaren en meerde twee dagen later veilig aan. Het tweede schip - de SS Geiser - verging daarentegen met man en muis. We hebben Jord gevraagd of hij deze gebeurtenis als uitgangspunt wilde nemen voor zijn werk. We zijn erg blij met het resultaat.”
 

Het artwork komt mooi tot zijn recht op de hoes van het vinyl. Waarom hebben jullie ervoor gekozen de plaat ook op vinyl uit te brengen?
“Het is alweer een tijdje gangbaar in bandjesland om muziek op plaat te kopen en dus ook uit te brengen. Met een elpee bied je mensen die je band willen steunen en muziek van je in de kast willen hebben iets dat ze niet zelf ook thuis met een kleurenprinter en een cd-brander in elkaar kunnen draaien. Het is dus exclusiever. Er is daarnaast veel ruimte voor artwork en audiofielen blijven zweren bij de geluidskwaliteit van vinyl. Maar bovenal vinden we het zelf ook gewoon lekker om platen te draaien, dus doen we onszelf er ook een plezier mee. Met een elpee ga je er echt voor zitten, moet je er zelf nog iets voor doen en wordt de ervaring sterker. En onze muziek werkt zo ook het beste: trek er dat halve uur voor uit, schenk jezelf een stevige borrel in en draai hem op een beetje volume over een echte geluidsinstallatie. Daar is dat vinyl exemplaar dus erg geschikt voor.
Koop je bij één van onze optredens overigens een cd'tje tegelijkertijd dan krijg je nog wat korting ook. Kun je die mooi draaien in de auto, dan nog onze muziek streamen of downloaden vanaf Bandcamp voor op je telefoon en de elpee aan de muur in je woonkamer hangen. De hele dag Geiser aan je kop, gezellig.”

Het nieuwe jaar is al weer bijna een maand aan de gang. Wat mogen we in 2012 van jullie verwachten?
“Wat we komend jaar gaan doen moeten we zelf ook nog meemaken. Lastig dus om daar iets over te zeggen. Vanaf het ontstaan van Geiser hebben we besloten de zaken in ons eigen tempo te doen. We zijn gestaag met Geiser aan het werk en dan dienen de kansen zich vanzelf aan, dat is onze overtuiging. Liever goed dan snel. Het voelt alsof we er voorlopig toch nog wel even zullen zijn, dus we hebben geen haast. Dat neemt niet weg dat we graag komend jaar verder weg van huis zouden willen spelen en dat we weer aan de slag gaan met een volgende ep.
Bipolar zal in ieder geval wereldwijd door Burning World Records worden gedistribueerd. Voor ons een grote eer. Als je de website van Burning World Records erop naslaat, staat daar toch een veelvoud aan hele grote namen je aan te grijnzen. Te gek om daar straks onderdeel van te zijn. En het zou natuurlijk heel vet zijn als via deze route ons plaatje op onverwachte plaatsen opduikt.
Ondertussen sleutelen wij zelf gewoon verder aan nieuwe nummers, ons geluid, onze manier van presenteren. We maken geen gangbare muziek, hebben een heel breed referentiekader en er zijn eigenlijk geen ‘richtlijnen’ voor wat we doen. Voor ons is dan ook de grootste uitdaging om toch een bepaalde scherpte, een bepaalde focus of helderheid voor onszelf (en uiteindelijk ons publiek) te creëren: wat is wel Geiser en wat niet. Het één werk je verder uit, het ander laat je varen. Dit proces is nog steeds in volle gang en krijgt de meeste aandacht.”

Bipolar is te koop bij Señor Hernandez in Nijmegen en op Bandcamp. Op 17 februari speelt Geiser met Dead Neanderthals en Kayser Karel in Café de Overkant in Wageningen.