Bekijk ‘t maar! the netherlands – Drift Bekijk ‘t maar! the netherlands – Drift

Lokale acts met hun clip en het verhaal

, Erik Nijsten

Bekijk ‘t maar! the netherlands – Drift

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed The Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. In de nieuwe rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: the netherlands en filmmaakster Silbie Buenen.

Waar en wanneer is de videoclip opgenomen?
the netherlands: “De videoclip is eind maart, begin april 2011 opgenomen. Er is op verschillende locaties gefilmd. In het studentenhuis van Silvie in Nijmegen,  in haar atelier in Den Bosch en in het appartement van Roel Loeffen, de ‘acteur’ in de videoclip.”

Hoe is het idee tot stand gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Silvie: “De band heeft mij vrij laten werken ik heb een voorstel gedaan dat na overleg is goedgekeurd. Toen ben ik aan de slag gegaan. Naar aanleiding van de muziek en de tekst is het idee tot stand gekomen. Al vrij snel wist ik dat ik een mix wilde maken van droom en werkelijkheid. Verder wilde ik een combinatie van verschillende materialen en technieken gebruiken. Ook wilde ik tijdens de clip steeds verder uitzoomen, zodat je aan het einde ziet hoe het nu ‘echt’ in elkaar zit. Het idee is echt ontstaan vanuit de muziek en ik heb hierbij een verhaal geprobeerd te vertellen dat de muziek in beeld brengt.”
 
Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Silvie: “Doordat Roel Loeffen, de persoon uit het filmpje, zijn haar had afgeknipt en ik nog niet alles gefilmd had moesten de eerste shots opnieuw. Anders zou hij eerst lang en dan weer kort haar hebben of andersom.”
 
Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
the netherlands: “De kosten waren 297,50 euro. En daar hebben we gewoon voor gespaard.”
 
Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Silvie: “Voor de videoclip heb ik vooral gebruikgemaakt van papier. Alle huisjes en het landschap dat te zien is in de clip, zijn geknipt uit oude kunsttijdschriften. Dus wie goed kijkt ziet misschien wel een stukje schilderij van een oude meester voorbij komen. Daarnaast vooral huis-tuin-en-keukenmateriaal.”
 
Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken vaneen videoclip?
Silvie: “Zorg ervoor dat je acteurs hetzelfde kapsel houden gedurende de opnameperiode. Daarnaast heb ik alles gefilmd met een digitale camera. De kwaliteit van het beeld daarom niet zo goed. In eerste instantie dacht ik dat dit niet zo erg zou zijn omdat het toch bedoeld was als een filmpje op YouTube. Achteraf gezien had ik het misschien beter op groter formaat kunnen filmen, zodat de kwaliteit op een groot scherm ook nog goed is.”
 
Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
the netherlands: “De video bij Star guitar van de Chemical Brothers (regie: Michael Gondry).”
Silvie: “Dat is moeilijk. Wel leuk dat de band Michael Gondry noemt, want ik heb de film Science of sleep van hem als inspiratiebron gebruikt voor het maken van deze clip. Mijn favoriete clip zou ik zo snel niet weten maar de laatste die me echt is bijgebleven is van Gotye, Somebody That I Used To Know (gemaakt door Natasha Pincus).”
 
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland