Bekijk ‘t maar! Ash One - Memories

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed The Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Ash One en filmmaker Maurice Swinkels.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
Ash One: “De clip hebben we in twee delen opgenomen. Het eerste deel in oktober 2011 op de scholengemeenschap waar gitarist Ruud Pikkemaat werkt als assistent technisch onderwijs. Het tweede deel hebben wij in november 2011 in de omgeving van Cuijk opgenomen. Onder andere in het appartement van de schoonvader van Ray Werts, de zanger.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
Ash One: “Filmmaker Maurice en Ray zijn gaan brainstormen over het verhaal. Dit komt redelijk in de buurt komt van de realiteit waarover de tekst geschreven is. We hebben daarna alle ideeën gebundeld tot een verhaal. Maurice heeft dit vervolgens erg mooi in elkaar gezet. Ter plekke worden er natuurlijk altijd dingen bij verzonnen, maar in grote lijnen hadden we het idee al klaar.”

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
Ash One: “Zo’n opname is natuurlijk op zich al erg bijzonder leuk en spannend. Op de tweede dag hebben de acteurs Janneke Arts en Sjoerd van Loon, Maurice en ik echt enorm veel gelachen om de vreemde rekeningen die in de clip te zien zijn en de dingen die gezegd werden tijdens de ‘ruzies.’ Deze zijn trouwens ook te zien in een kleine making of die Maurice Swinkels in elkaar heeft gezet.”

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
Ash One: “Wij hebben alleen Younique Film betaald voor de productie en het monteren. Voor de locaties, de acteurs en de school waarin we opnamen hoefden we niets te betalen. Daar waren we wel heel erg blij mee!”

Wie is/zijn de maker(s) van de videoclip?
Maurice Swinkels van Younique Film.

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Maurice Swinkels: “De video is opgenomen met een Canon 7D. Verder een slider, een statief en softboxen.”

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?
Ash One: “Maurice Swinkels is de tip. We hebben erg lekker met hem kunnen werken en hij is makkelijk te bereiken als je hem nodig hebt. Verder is het belangrijk dat je het denkwerk doet voordat je begint met filmen, dat scheelt tijd en iedereen weet... tijd is geld!”
Maurice Swinkels: “Je kunt voor een low budget ook een mooie clip maken. Veel bands denken altijd dat het heel veel geld kost. Met een goed idee en goede locatie kun je al heel veel.”

Wat is jullie favoriete videoclip / regisseur en waarom?
Ash One: “Funeral for a Friend met het nummer Roses For The Dead. Deze clip werd mij zeer recent gestuurd door een vriend en staat bij mij op de eerste plaats. Subtiele aanwijzingen in het verhaal van de clip zorgen ervoor dat ik blijf kijken en ondertussen luister naar de muziek die normaal mijn aandacht niet echt heeft. Daar is een clip in mijn ogen voor bedoeld!”