Ademloos luisteren naar Tjeerd, Janne, Torre, Johannes en Roos Ademloos luisteren naar Tjeerd, Janne, Torre, Johannes en Roos

Veertig gelukkige muziekliefhebbers bij intiem huiskamerconcert in Heumen

, Susan Bink

Ademloos luisteren naar Tjeerd, Janne, Torre, Johannes en Roos

Veertig gelukkige muziekliefhebbers bij intiem huiskamerconcert in Heumen

Susan Bink ,

Vijf Nederlandse topmuzikanten, twee gitaren, één keyboard en een veertigtal muziekliefhebbers. Dat waren de ingrediënten van een bijzondere middag in Heumen. Zondagmiddag 8 januari vond hier in een huiskamer een intiem concert plaats met de crème de la crème van de Nederlandse alternatieve popmuziek.

De sfeer is gemoedelijk op deze zondagmiddag in januari. Iedereen keuvelt wat en nestelt zich met een drankje op de aanwezige kussens, zitzakken en krukjes. Tjeerd Bomhof (Dazzled Kid), Janne Schra (Schradinova), Torre Florim (De Staat), Johannes Sigmond (Blaudzun) en Roos Rebergen (Roosbeef) bereiden zich voor in een hoek van de kamer. Toch vreemd, deze bekende stemmen en gezichten van radio en televisie, zomaar op de bank van Hans van Wijk in Heumen. Hij is samen met een stel Nijmeegse muziekvrienden de gelukkige winnaar van dit huiskamerconcert, aangeboden op de veiling van 3FM’s Serious Request.

Blaudzun bijt het spits af. Op akoestische gitaar speelt hij het nummer The Choking Game, van zijn tweede album Seadrift Soundmachine. Meteen wordt duidelijk wat een bijzondere ervaring dit is, hier, met deze vijf muzikanten op zo’n 50 m². De karakteristieke stem van Blaudzun gecombineerd met zijn indringende muziek zetten de zintuigen op scherp. Wat een vol en warm geluid produceert deze imposante man uit Utrecht. Hij geeft het stokje over aan Janne Schra, met Tjeerd Bomhof op gitaar. Janne zingt Glowing, een nummer dat ze samen hebben geschreven voor het album India Lima Oscar Victor Echo You van haar band Schradinova. Jannes heldere, krachtige stem met de mooie trilling dwarrelt door de woonkamer en het publiek luistert ademloos toe.

Er is ook plek voor zeldzame en gloednieuwe liedjes. Zo brengen Janne en Torre Florim een prachtig bluesy nummer ten gehore dat ze pas twee dagen geleden samen hebben geschreven. Het nummer heeft nog niet eens een titel maar smaakt naar meer. Ook ‘leader of the pack’ Tjeerd knikt instemmend en is zichtbaar onder de indruk. Roos Rebergen pakt vervolgens een gitaar en speelt een lied dat ze naar eigen zeggen nog nooit voor een publiek heeft gespeeld. Haar herkenbare Nederlandse teksten en breekbare stem maken diepe indruk. Knap als je je zo kwetsbaar durft op te stellen. Ook Tjeerd Bomhof grijpt deze gelegenheid aan om de aanwezigen te trakteren op een gloednieuw lied. Melt Their Trouble In The Sun heeft hij een paar weken geleden in Stockholm geschreven met de zanger van de Zweedse band Peter, Bjorn & John.

Er wordt veel gelachen deze middag. De muzikanten zijn ontspannen en spelen zichtbaar graag met elkaar. Zo kan een nummer van De Speeldoos natuurlijk niet ontbreken, het project van Torre en Roos waarin ze gedichten van mensen met een verstandelijke beperking op muziek zetten. Iemand Dood is duidelijk een publiekslieveling. Torre laat zien dat hij een meester is in het maken van ritmische, opzwepende muziek en vormt samen met Roos een eigenzinnig duo. Maar ook solo weet de voorman van De Staat te boeien met een ingetogen nummer dat hij slechts één keer eerder in de St. Stevenskerk in Nijmegen ten gehore bracht.

En dan met z’n allen. Geen Heal The World (zoals Janne gekscherend voorstelt) maar wel Take Off van Schradinova. Janne is duidelijk in haar element en weet met haar stem en flair het publiek te vermaken. Bij het nummer Seeds vraagt ze het publiek driestemmig mee te zingen, wat enigszins de mist in gaat. Maar dat maakt allemaal niet uit. Iedereen vermaakt zich opperbest en het publiek voelt dat hier iets bijzonders gebeurt.

Juist door het spelen van uitgeklede versies van eigen nummers, blijkt des te meer de muzikaliteit van deze vijf sympathieke mensen. Vooral Blaudzun maakt indruk. De grote man met ravenzwart haar pakt zijn ukelele, zingt Sleep Tight, Lay Your Head To Rest en iedereen weet dat het goed is. Helaas heeft hij zijn nieuwe cd Heavy Flowers niet meegenomen. Hij had vast en zeker deze middag nog wat bij kunnen verdienen. Op 1 maart speelt hij in Doornroosje, waar hij ongetwijfeld nog meer harten gaat veroveren.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland