the netherlands heeft geen ‘DWDD-maak-je-punt-in-één-minuut-mentaliteit’

Release van nieuw album Ampul op 24 februari

Redactie 3voor12 gelderland ,

Vrijdag 24 februari presenteert the netherlands als eerste act onder de vlag van 3voor12 gelderland zijn nieuwe album. Tijdens Gesel XL, het Gelders Popweekend, wordt Ampul integraal gespeeld in Bosch na de feestelijke lancering van 3voor12 gelderland. We spraken de heren van the netherlands om meer te weten te komen over hun plaat en plannen.

We mochten jullie nieuwe plaat Ampul al beluisteren en hij klinkt heel anders dan jullie debuut, We Are Not. Kunnen jullie uitleggen waarom jullie een andere richting zijn ingeslagen?
"We wilden af van het geijkte pop-/rockformat. De inspiratie was helemaal weg om nog liedjes te schrijven met een couplet en een refrein. We wilden iets nieuws en spannends doen. In het pop-/rockgenre gebeurt al jaren niets spannends meer. Het lijkt wel alsof bandjes alleen nog maar laten horen wat anderen van ze verwachten. Alles moet vet, hard en voluit. Een beetje de DWDD-maak-je-punt-in-één-minuut-mentaliteit. We misten de ruimte voor subtiliteit, voor de schoonheid van een compositie. We luisteren veel naar elektronische muziek en hebben geprobeerd om op een andere wijze onze instrumenten te benaderen. Dat is door jaren experimenteren met effectapparatuur ontstaan. We zijn onszelf live gaan samplen (zang en drums) en hebben erg aan het gitaargeluid gesleuteld. Dat is heel ver gegaan, van alternatieve stemmingen tot zelfgebouwde effectapparatuur. In feite hoor je dat al grotendeels op onze vorige plaat, alleen dachten we toen nog dat we het geheel in een liedjesstructuur moesten gieten."

Ampul bestaat uit acht verschillende delen, maar als we de plaat beluisteren zijn het in feite twee lange nummers. Wat is hier de achtergrond van?
"We hebben gewerkt aan één lange compositie. Oorspronkelijk was het plan om er helemaal geen stop in te maken en het te laten overkomen als één compositie. De keuze voor vinyl heeft ons doen besluiten een knip te maken. Echter, in de studio hebben we het als één take opgenomen. Overigens volledig analoog met 2-inch tapes met slechts enkele overdubs. Je hoort ons dus echt live spelen."

Waarom hebben jullie gekozen voor een 12-inch? Zijn er al plannen voor een 'volledig' album?
"Dit ís een volledig album. In ieder geval een gebruikelijk formaat bij elektronische muziek. We zijn altijd bezig met nieuwe composities en zullen snel starten met een volgend album."

Het ontwerp van de hoes ziet er bijzonder uit. Kunnen jullie daar wat meer over vertellen?
"De hoes is een ontwerp van de zussen Marleen en Silvie Buenen. Marleen heeft de hoes voor onze eerste plaat We Are Not gemaakt en Silvie heeft een video opgenomen voor Drift, een nummer dat we vorig jaar als losse single op iTunes hebben uitgebracht. We hebben veel bewondering voor het werk van Marleen en Silvie. Daarom hebben we hen ook bewust de vrije hand gegeven. Het hoesontwerp is wel geïnspireerd op de sfeer van onze muziek."

Vrijdag 24 februari is de release-party van Ampul in het Arnhemse Bosch. Wat mogen we daar van jullie verwachten?
"Een integrale uitvoering van onze nieuwe plaat, met een paar subtiele toevoegingen. Een intens gespeelde set waarin veel interactie tussen de bandleden is te zien en te horen."

Hoe zien jullie de nabije toekomst van the netherlands?
"Enkele toffe platen maken! Nieuwe structuren ontdekken, spannende muziek maken, onszelf (en anderen) verrassen. En natuurlijk op gave plekken spelen!"

De release van Ampul vindt plaats op 24 februari tijdens Gesel XL in Bosch, Arnhem.
De website van the netherlands is onlangs geheel vernieuwd.