Weinig belangstelling voor Gelderse hiphop tijdens Gesel XL

Optredens worden gekenmerkt door schaars gevulde zaal

Erik Jan Scholtens en Jochem van der Weg ,

Arnhem en hiphop… Na de glorietijd in de jaren negentig lijkt het niet meer echt te leven. Dit blijkt ook deze vrijdagavond van Gesel XL in de kleine zaal van Luxor Live, waar de optredende acts het voor een wel erg matig gevulde zaal moeten doen.

Net als voorgaande jaren tijdens Gesel XL huist de Gelderse hiphop vrijdagavond weer in de kleine bovenzaal van LuxorLive. Er zijn echter zo weinig toeschouwers aanwezig dat het voor de verschillende rapformaties eigenlijk een ondankbare taak wordt om er op te treden.

Of het aan het vroege tijdstip ligt of aan het feit dat beneden in de grote zaal De Staat met allerlei vrienden optreedt, is onduidelijk. Feit is wel dat er maar een handjevol mensen is komen opdagen voor opener Anders Niemand uit Nijmegen. De drie jonge rappers laten zich er echter niet door van de wijs brengen en geven alles. Vernieuwend aan de (zeer) donkere Nederhop van het drietal plus dj is het gebruik van een elektrische gitaar tijdens enkele tracks. Verder worden de nummers vooral gekenmerkt door het vele gebruik van het woord ‘fuck’.

Tijdens het tweede optreden, die van de Arnhemmers van Impeck/Radikale Gasten, is er zelfs nog minder publiek aanwezig. Het helpt ook niet als het trio na het eerste nummer het podium verlaat om zich te ontdoen van de overalls. Gevolg is een bijna totale leegloop van de zaal. Een aantal mensen komt echter wel weer terug als de groep de bühne weer betreedt.
Net als hun voorgangers deze avond, maakt Impeck/Radikale Gasten erg donkere Nederhop met tracks die onder meer gaan over het slechte systeem in Nederland. Ook aan hun inzet ligt het deze avond niet, want ook al krijgen ze het weinige publiek niet echt mee, ze gaan los alsof de zaal strak uitverkocht is.

 

Ook de rest van de avond, tijdens de optredens van Victore (& Rawfoodz), Dizzow Dynamisch en Evenwicht, blijft de zaal schaars gevuld. Als het optreden van De Staat afgelopen is, komen er nog een paar verdwaalde fans boven kijken, maar het publiek bestaat voornamelijk uit vrienden en bekenden van de acts. De sfeer is goed en af en toe weten de rappers de toeschouwers mee te krijgen in hun flow. Vooral Dizzow Dynamisch levert een sterk optreden af, waarbij veel vuisten de lucht in gaan.
Hoewel het dus niet aan de inzet van de acts ligt deze avond, is het vooral jammer voor hen dat er zo weinig publiek is komen kijken. Met de succesvolle Gelderse hiphopformaties Zo Moeilijk en Kwelling van Pythagoras zou je toch anders verwachten. Hierbij moet wel gezegd worden dat deze twee bands uit Nijmegen komen. Blijkbaar leeft de hiphop in Arnhem na een opleving in de jaren negentig niet meer.