the netherlands houdt van Polen

“Alles was keurig op tijd en volgens de afspraken. Hoera voor Polen!”

Tim Arets ,

Net na de officiële lancering van 3voor12 gelderland, presenteert the netherlands vrijdag op Gesel XL haar nieuwe album Ampul in Bosch. De nieuwe CD heeft de band laten drukken in Polen. Bandlid Patrick heeft daar nog wat over te melden.

Ga je iets nieuws/speciaals/anders doen op Gesel XL? 
“We zijn gevraagd om onze nieuwe plaat Ampul te presenteren op Gesel XL en dat is ontzettend vet. We stonden er vorig jaar ook. Het is dus leuk om terug te mogen komen. Ook is het leuk om de cd te presenteren onder de vlag van 3voor12 gelderland. Wij trappen af na hun releaseparty. De plaat was bijna af en we konden het natuurlijk in Merleyn presenteren, maar het was echt een supertof aanbod dat we niet af wilden slaan.”

Naar welke bands ga je kijken op Gesel XL en waarom?

“Ik ga zelf helemaal niet zo veel zien, omdat we volop bezig zijn met ons eigen optreden. Ik ga eerst een beetje bijkomen, maar ik wil Dead Neanderthals sowieso zien. Dat wordt, denk ik, een banduitstapje. Verder wil ik me vooral laten verrassen, want dat vind ik juist het mooie aan Gesel XL. Je kan je net als bij Popronde gewoon laten verrassen.”

Wie zou je volgend jaar op Gesel XL willen zien?
“Ik weet eigenlijk weinig van het aanbod van Gelderland. Rondkijken is erg leuk. Misschien kom ik iets heel tofs tegen dat ik nog niet ken.”

Wat vind je van het muziekaanbod van Gelderland?
“Het is wel heel erg veel stevige rock, maar misschien hoort dat wel bij Gelderland. Wij doen iets heel anders en het is niet echt mijn scène. Ik vind het wel tof dat het zoveel is en dat zoveel de moeite waard is. Shaking Godspeed bijvoorbeeld. Er staan 83 bands op Gesel XL. Dat is erg veel, maar ik heb het gevoel dat alles er echt hoort te staan.”

Vind je dat er vaker een festival zou moeten zijn waar het lokale talent de volle aandacht geniet?
“In Nijmegen heb je totaal niet te klagen met bijvoorbeeld De-Affaire of Oranjepop, maar de Achterhoek begint ook steeds meer te groeien hoor ik. Het lijkt me altijd goed om in een provincie een lokaal festival te hebben als er genoeg aanbod voor is. Wat grote bands erbij mag altijd, maar het moet natuurlijk niet ten koste gaan van de lokale acts. Op Lowlands wil ik ook niet de headliners weer zien spelen, maar juist nieuwe dingen zien.”

Geert Wilders heeft sinds kort een meldpunt voor Oost-Europeanen. Waarvoor vind jij dat er een meldpunt moet komen?
“Over die Oost-Europeanen: we hebben de CD in Polen laten drukken. Keurig volgens de afspraken. Alles op tijd binnen, niks op aan te merken! De plaat komt ook op vinyl, wat in Haarlem gebeurt, en dat is alleen maar gedoe geweest. Hij is ook nog niet binnen, terwijl we vrijdag de presentatie doen. Hoera voor Polen dus! Dat hele meldpuntgedoe kwam ook tegelijk met dit verhaal, dus we hebben er zelf smakelijk om gelachen. Ik vind dat er een meldpunt moet komen voor hele vervelende coverbandjes die alleen maar het standaard alternatieve rock repertoire van bijvoorbeeld Kings of Leon afraffelen. Dat hebben we nu wel gehoord. Dan dwing je ze ook eens wat creatiefs te doen!”