Rogier Pelgrim keek uit naar Gesel XL

“Het hoogtepunt van onze tour”

Phebe Kloos ,

Middenin de Arnhemse hoofdstraat staat een auto geparkeerd. Rogier Pelgrim en zijn bandleden pakken de auto uit en lopen zwaar beladen door het smalle gangetje naar Generale Oost. Hier staan ze in het voorprogramma van Blaudzun, die zij respecteren om zijn stembeheersing en melancholieke karakter. Dat Pelgrim en zijn band hier vanavond mogen spelen is dan ook één van de hoogtepunten in hun overdrukke toernee (veertig optredens in tweëenhalve maand). Terwijl Femmeke haar lippen stift en tanden poetst (in deze volgorde), drukt Rogier zijn bril nog even goed op zijn neus en neemt hij de tijd om onze vragen te beantwoorden.

Gaan jullie iets speciaals doen op Gesel XL?
“We hebben een ep uitgebracht, één set met liedjes waar we goede reacties op krijgen. Deze gaan we vanavond spelen. We gaan doen waar we goed in zijn. Nee, we spelen niet mét Blaudzun, ik zou wel willen.”

Naar welke bands ga je kijken/ heb jij gekeken op Gesel XL?
“Geen. We zijn te druk met toeren. Ik vind het wel jammer dat ik niet bij het optreden van De Staat kon zijn. Marcel Verbeek had ik ook graag gezien. Hij maakt echt goede liedjes.”

Wie zou jij volgend jaar op Gesel XL willen zien?
“Een akoestische versie van Roosbeef zou mooi zijn. Ik heb haar laatst met band in Paradiso gezien, maar zie haar liever in een kleine setting.”

Wat vind je van het muziekaanbod in Gelderland?
“Moeilijke vraag. Ik voel me niet echt Gelderlander. Ik ga ook vaak naar optredens in Utrecht en Amsterdam. Ik vind wel dat Gelderland goede initiatieven heeft, zoals het Gelders Singer-Songwriter Festival.”

Vind je dat er vaker een festival zou moeten zijn waar het lokale talent de volle aandacht geniet?
“Ja, altijd goed! Begin in Ede, daar zijn de huiskamerconcerten groter dan welk podium ook.” Ondertussen komt Blaudzun binnenlopen en terwijl hij z‘n lokken bijstelt in de spiegel valt hij bij: “Ede? Daar heb je toch zo’n mooi cultuurcentrum ‘Cultura’?”.

Geert Wilders heeft sinds kort een meldpunt voor Oost-Europeanen. Waarvoor vind jij dat er een meldpunt moet komen?
“Oei, nou moet ik wel met iets heel goeds komen. Even denken… ja, misschien een meldpunt voor mensen die door brievenbussen plassen. Misschien.”