OIIO wil meldpunt voor ‘no-go podia’

“Met sommige podia doe je band en publiek geen plezier”

Jimmy Israel ,

Zaterdag 25 februari speelde OIIO in de Waalse Kerk het laatste concert voordat de band in retraite gaat, om het nieuwe album te schrijven en op te nemen. We spreken de band nu het nog kan en nemen door hoe zij Gesel XL hebben ervaren en verder gaan beleven.

Ga je iets nieuws/speciaals/anders doen op Gesel XL?  
Toetsenist Joost antwoordt prompt: “Op een vleugel spelen!” “Dit is heel anders dan een huiskamerconcert. De akoestiek kan gigantisch zijn,” weet gitarist Timo. “Daarnaast is dit voorlopig de laatste keer dat we optreden. Het is dus ook een emotioneel beladen optreden.”

Naar welke bands ga je kijken op Gesel XL en waarom?
Zanger-gitarist Joni weet het meteen: “Zodra wij klaar zijn wil ik naar T.B. Mento vs Hoan. Niet alleen een huisgenoot en vriend van me, maar ook te gekke dj’s. Gisteren zijn Timo en ik nog naar De Staat geweest. Ik vind het wel leuk om te zien hoe mensen vakkundig herrie maken.” Timo is zelfs trots op De Staat: “De afgelopen jaren hebben zij vele deuren voor andere bands geopend en Nijmegen weer op de kaart gezet.”

Wie zou je volgend jaar op Gesel XL willen zien?
Zangeres Anne-Beth: "Ik mis Krach op dit festival, deze band moet volgend jaar vooral mee doen." Timo en Joni zien wel iets in een muziekproject als The Psycho Discotheque met andere artiesten: “Roosbeef met heel veel blazers kan heel interessant zijn. En the cohens moeten zoiets natuurlijk doen, lekker neurotische orgelpop!”

Wat vind je van het muziekaanbod van Gelderland?
“Qua stijl heel verschillend en zeker van hoog niveau,” zegt Anne-Beth lovend. Ook als bezoeker zou Timo dit festival niet hebben overgeslagen: “Als je kijkt naar de programmering, dan denk je meteen: hier wil ik echt naartoe!”

Vind je dat er vaker een festival zou moeten zijn waar het lokale talent de volle aandacht geniet?
“Dit soort festivals moet je niet te vaak doen. Als je dat wel doet, dan verlies je waarschijnlijk de aandacht. Als je alleen maar Gelderse acts boekt, dan houd je het ook heel erg klein.”

Geert Wilders heeft sinds kort een meldpunt voor Oost-Europeanen. Waarvoor vind jij dat er een meldpunt moet komen?
”Voor podia waar je als act eigenlijk niet naartoe moet gaan. Omdat er geen meldpunt voor is kom je daar helaas alleen uit eigen ervaring achter,” adviseert Joni. “Soms kom je op plekken waarvan je achteraf denkt: hier heb ik echt niemand een plezier mee gedaan.”