Nieuwe lading elektronisch talent op NEW 7.0 compilatie

Releaseparty op 10 februari in Merleyn

redactie 3voor12 gelderland ,

NEW is inmiddels een begrip in de wereld van elektronische doe-het-zelvers. Dit platform werd ooit opgericht om Nijmeegse productietalenten van hun zolderkamers te begeleiden naar het podium, maar heeft sinds 2010 de vleugels uitgeslagen en bestrijkt nu heel Oost-Nederland. Het tweede weekend van februari staat de release van de nieuwste compilatie gepland, NEW 7.0. We spraken met Pim van der Burgh van NEW.

Jullie staan op het punt de zevende NEW-verzamelaar te releasen. Wat kunnen jullie erover vertellen?
"We zijn enorm blij met onze nieuwe verzamelaar. Wij durven zelfs te zeggen dat het kwalitatief gezien misschien wel onze sterkste release tot nu toe is. Ik denk dat er twee dingen hierin een grote rol hebben gespeeld.
Allereerst hebben wij ons systeem voor de selectie van nummers gewijzigd. Met de introductie van onze nieuwe site hebben we het in onze ogen verouderde stemsysteem van de website gehaald en gekozen voor een grotere vakjury. Het voordeel hiervan is dat het niet meer mogelijk is voor een artiest om zoveel mogelijk mensen op te roepen te stemmen en hoge cijfers te geven. Daarnaast mochten de artiesten slechts één track inzenden die meedingt voor de cd. Deze werd dan beoordeeld door tien juryleden uit de elektronischemuziekscene van Oost-Nederland.
Het tweede belangrijke aspect dat heeft meegespeeld is de schaalvergroting die heeft plaatsgevonden. Niet alleen op geografisch gebied, maar ook muzikaal gezien. Nog meer dan de voorgaande jaren is de cd muzikaal een uiteenlopende verzameling van elektronische muziek geworden. Van de uitbreiding van talent in enkel Nijmegen naar heel Oost-Nederland in 2010 hebben we nu de vruchten kunnen plukken. In 2010 hebben wij veel geïnvesteerd in bijvoorbeeld een nieuwe website, nieuwe samenwerkingen en onszelf zichtbaar maken in de regio. Vorig jaar resulteerde dit in vier tracks van artiesten uit Overijssel op de cd. Dit jaar is de verdeling tussen Gelderland en Overijssel fiftyfifty. En dan hebben wij nog steeds hartstikke mooie inzendingen gekregen die de cd niet gehaald hebben."

Jullie hebben ditmaal gekozen voor een dubbele presentatie. Zowel Merleyn als Deventer (Burgerweeshuis) worden aangedaan. Wat is jullie gedachte daarachter geweest?
"Nijmeegsche Electronische Waar is in 2010 overgegaan in Nieuwe Electronische Waar. Dit heeft direct geresulteerd in een intensieve samenwerking tussen Doornroosje, Burgerweeshuis en Productiehuis Oost-Nederland. Burgerweeshuis en Doornroosje zijn als poppodia dus ook mede verantwoordelijk voor de totstandkoming van de cd. Voor ons is het een logisch gevolg de releaseparty's bij deze podia te houden. Zo kunnen de mensen in zowel Overijssel als Gelderland dichtbij huis de nieuwe artiesten zien. De muzikanten geeft het gelegenheid om twee keer op te treden, wat uiteindelijk weer goed is voor hun podiumervaring.
In Nijmegen hebben we voor Merleyn gekozen. Vorig jaar was het volle bak tijdens de releaseparty, de mensen komen hier speciaal voor NEW. In Deventer spelen de artiesten in de bovenzaal terwijl onder een avond van het techno/house-concept Deksels is. Hier krijg je dus twee feesten voor de prijs van één."

Het gaat lekker met NEW. De uitbreiding naar de rest van Oost-Nederland heeft in een veel bredere talentpool geresulteerd, er worden meer showcases dan ooit gehouden en onlangs is er een uitverkochte NEW-conferentie gehouden. Wat zijn precies jullie plannen? En hoe kijken jullie zelf naar de ontwikkeling van jullie talenten?
"Wij willen dit jaar wederom een nieuw congres organiseren en hopen wederom op een aantal grote festivals showcases te krijgen. Daarnaast hebben wij met veel plezier de ontwikkeling gezien in een aantal artiesten waar wij in geloven.
Qua nieuwe talenten zijn we vooral enthousiast over bijvoorbeeld The House Arts, Youri en Lopende Paddo. Maar ook zijn er een aantal nieuwe artiesten die de cd nog net niet gehaald hebben. Hen willen wij graag blijven stimuleren en helpen ontwikkelen. We hopen dit jaar ook weer artiesten in de pool te hebben zoals Steve Mensink, Sam A La Bamalot, Grimm Limbo, De Sluwe Vos en Sonurber. Dit zijn slechts een aantal artiesten van de cd van vorig jaar, die in een relatief korte tijd enorm gegroeid zijn. Een aantal van deze jongens heeft momenteel al vinylreleases op de naam staan en treedt door het hele land op. Terwijl ze een jaar geleden via NEW als elektronische artiest bij wijze van spreken nog van hun zolderkamer afkwamen!
Deze lichting artiesten moet een mooi voorbeeld zijn voor de nieuwe leden van NEW. Zo hard kan het dus gaan. Natuurlijk zijn talent, muzikaliteit en doorzettingsvermogen de allerbelangrijkste redenen van hun succes. Maar wij hopen met NEW een platform te zijn dat dit soort artiesten net dat extra zetje kan geven in hen ontwikkeling. Met ons grote netwerk en al onze activiteiten hopen wij ook dit jaar weer een rol in de ontwikkeling van de nieuwe lichting te spelen."

Wat kunnen we precies verwachten bij de presentatie in Merleyn op vrijdag 10 februari?
"Ik verwacht een muzikaal superinteressante avond. Bijna alle artiesten zullen optreden en dit is een mooie kans het talent van morgen vandaag al te spotten. De stijlen zullen zeer divers zijn, maar liggen allemaal in het elektronische genre. Iedereen die komt krijgt gratis de cd NEW 7.0. Alleen hiervoor is een bezoek al de moeite waard.
Qua optredens: Addicted White Guy zorgt voor heerlijke techno met een flinke Detroit-rand eraan. Een jaar geleden had hij nog nooit opgetreden en inmiddels heeft hij via NEW voor meer dan duizend man gespeeld tijdens het Bevrijdingsfestival. Grimm Limbo is inmiddels een veelgeziene gast op NEW-avonden. Hij is vooral bekend als toetsenist van The Gathering en speelt onder zijn alter ego Grimm Limbo altijd de pannen van het dak op NEW-avonden. Knarsetand is NEW-debutant en met zijn hiphop-act finalist van de Grote Prijs van Nederland. Wij zijn zeer benieuwd! LeVingtQuatre zal zijn live-debuut maken, maar als dit net zo sferisch is als zijn tracks wordt het billen schudden. Dan hebben we nog Lopende Paddo die met zijn vage ambient track de toon zal zetten voor een minstens zo'n spacend live-optreden. Near Earth Object heeft een hele mooie track gemaakt, die bijna riekt naar tekno maar altijd subtiel blijft. Ook hij debuteert op NEW. Radion heeft afgelopen jaar ook meerdere optredens voor ons gedaan en dat is elke keer weer iets totaal anders. Deze man is supermuzikaal en ook wij zullen wederom verrast worden met zijn keuze deze keer. Dan hebben we Sam A La Bamalot die met zijn La beats iedereen vorig jaar al omver heeft geblazen. Dit jaar is Sam nog beter, vetter en gekker geworden. Sam 2.0. Sonurber heeft zich spectaculair ontwikkeld sinds NEW 6. Hij wordt het broertje van Paul Kalkbrenner genoemd en wie komt kijken snapt meteen waarom. Last but not least zijn wij zeer benieuwd naar het debuut van Yoeri. Zijn track 'Oh Crap!' Is heerlijke electro en daar zat NEW een beetje om verlegen. Dat wordt dus madness.
Al met al een heel gevarieerde avond en ik durf wel te zeggen: een must voor de elektronischemuziekliefhebber. Er zijn weinig feesten en avonden in Nederland waar je op één avond voor zo weinig geld zo veel nieuwe artiesten kan leren kennen die echt de moeite waard zijn om te volgen de komende tijd."

Kijk voor meer informatie op de website en Facebook of volg @_N_E_W_ op Twitter.