Muziek van Avtovaz moet spreken zonder woorden

Avtovaz presenteert zaterdag 25 februari zijn eerste ep

Redactie 3voor12 arnhem nijmegen ,

Zaterdag 25 februari presenteert Avtovaz onder de vlag van 3voor12 gelderland zijn eerste ep. We spraken de heren van deze relatief nieuwe band om meer te weten te komen over hun plaat en plannen. “Avtovaz neemt je mee op een reis door de ruimte, door de geschiedenis, en van oost naar west.”

Zaterdag 25 februari presenteert Avtovaz onder de vlag van 3voor12 gelderland zijn eerste ep. We spraken de heren van deze relatief nieuwe band om meer te weten te komen over hun plaat en plannen. “Avtovaz neemt je mee op een reis door de ruimte, door de geschiedenis, en van oost naar west.”

Wat betekent de naam Avtovaz? Stel ook direct de band even voor. Jullie zijn tenslotte nog een relatief onbekende naam.
Voordat Avtovaz bestond reden de bandleden regelmatig gezamenlijk in een oude rode Lada van de toetsenist naar een oefenruimte in Nijmegen. Avtovaz is de vrije vertaling van de naam van grootste autofabriek ter wereld in Rusland, waar met name Lada's worden gemaakt. De auto verkeerde in deplorabele staat en moest tot groot verdriet van de chauffeur worden verkocht. In dezelfde periode ontstond een nieuwe band...

Avtovaz is een vijftal. Allemaal zeer verschillende individuen met een sterk uiteenlopende muzieksmaak die enkele parallellen kent. Juist daarom werkt het zo goed. De gitaristen komen met een idee en de anderen voegen dat wat zij noodzakelijk achten en mooi vinden toe aan deze gitaarbasis. Ieder lid hoort iets anders in de muziek, terwijl we hetzelfde spelen. Door dit proces inspireren we elkaar en krijgt de muziek een eigen signatuur. Vocalen gebruiken wij slechts sporadisch. Onze muziek moet spreken zonder woorden.

Kun je wat meer vertellen over de totstandkoming van jullie ep? Jullie zijn er toch al een tijdje mee bezig?

We zijn nu toe aan deze release, omdat de muziek er klaar voor is. We hebben veel tijd besteed aan het schrijven van muziek. Recent zijn we ook samenhang tussen nummers gaan aanbrengen, waardoor een ep-release gerechtvaardigd is. We willen geen verzameling 'liedjes' uitbrengen, maar een goed harmonisch geheel. Het opnemen is geheel in eigen beheer gegaan. Om dat goed te doen en de nummers tot hun recht te laten komen is veel tijd en geduld nodig. Het is zonde om een haastklus uit te brengen. De kundige mastering van de ep is verzorgd door Gold Soundz Mastering.

Hoe gaan jullie de ep uitbrengen?
Avtovaz is van mening dat iedereen de muziek gratis moet kunnen luisteren. Daarnaast is ieder nummer voorzien van beeld. Daarom komt de ep op internet. Via onze website www.avtovazmusic.com kan iedereen de muziek vanaf 25 februari vinden. Tijdens de ep-release is het ook mogelijk om een USB-stick met de muziek/filmbestanden te kopen. Wie wil er nou niet een echte Avtovaz-stick?

Wat mogen we in Bosch verwachten tijdens de release party?
Een half uur spannende en onverwachte muziek. Avtovaz neemt je mee op een reis door de ruimte, door de geschiedenis, en van oost naar west. De muziek wordt ondersteund door beelden die de luisteraar inzicht geeft in onze wereld, zonder dat dit je eigen associaties in de weg hoeft te staan.

Wat zijn jullie toekomstplannen met Avtovaz? Gezien jullie in meerdere bands spelen; gaat dat niet elkaar bijten?
Sommigen van ons zijn inderdaad ook erg druk met Plastic Evolution, Geiser of The Jacobites. Organisatorisch is dat soms lastig, maar vooral profiteren we ervan. Het vergroot onze ervaring. Avtovaz staat muzikaal erg op zichzelf in vergelijking met deze andere bands. Wij geloven dat er plaats is voor ons.