Dead Neanderthals: “We zijn wat subtieler geworden in onze heftigheid”

Nieuwe EP grindcore/jazz duo nu op de luisterpaal

Sjoerd Huismans ,

Deze week brengt Dead Neanderthals op Gesel XL de nieuwe EP Jazzhammer/Stormannsgalskap uit. Het Nijmeegse duo staat bekend om zijn genadeloze mix van grindcore en jazz, gespeeld met slechts drum en saxofoon. Op de EP slaat Dead Neanderthals nieuwe wegen in: de korte nummers hebben plaats gemaakt voor twee langere drones van elk bijna tien minuten. Maar het beukt nog steeds: “dat ‘jazz’ moet je niet te serieus nemen.”

 “Heel simpel gezegd: het was weer eens wat anders”, verklaart saxofonist Otto Kokke de nieuwe langere tracks. “Toen we aan nieuw werk begonnen, kwamen we al vrij snel weer op nummers van één à twee minuten uit. Op zich was het wel goed werk, maar we dachten: het kan beter. Toen zijn we hierop uitgekomen.” Er zat veel werk in om de nieuwe nummers onder de knie te krijgen, vertelt Kokke. “Voor Jazzhammer hebben we echt moeten oefenen. Het was hard beulen, maar uiteindelijk is het wel gelukt.” Het is goed voorstelbaar: Jazzhammer is een compromisloze track van tien minuten. De drums beuken tien minuten lang in hoog tempo door, terwijl er om de zoveel minuten een nieuwe, hogere saxofoonpartij bijkomt. “Dat jazz in de titel moet je niet honderd procent serieus nemen”, zegt Kokke. “We grappen daar een beetje mee: het is natuurlijk geen jazz, maar omdat we een saxofoon gebruiken zien mensen het al snel zo.”

Het tweede nummer Stormannsgalskap is het meest subtiele wat we tot dusver van Dead Neanderthals hebben gehoord. De grindcore lijkt ver weg, het ritme doet aan free-jazz denken. Maar de herrie is gelukkig niet weg: een scheepshoornachtige saxofoonpartij dreunt het hele nummer door. “Stormannsgalskap is Noors voor megalomanie”, zegt Kokke over de titel van het nummer. “Daar zit verder geen groot idee achter, we vonden het gewoon een stoer woord. We staan met onze eigen kop op de cover, lekker megalomaan dus.” Een nieuwe richting wil Kokke het nummer niet noemen: “Het is absoluut geen softe track, al is hij qua opzet wat subtieler. We zijn wellicht wat subtieler geworden in onze heftigheid. In Stormannsgalskap gebruiken we ook voor het eerst synthesizers, hoewel je waarschijnlijk je best moet doen om het te horen. We wilden het lage register nog wat opleuken, de dronepartij van de saxofoon is deze keer een hoge noot.”

Zaterdag brengt de band de nieuwe nummers in première op Gesel XL, het Gelders popweekend. “Er gaat veel bijzonders gebeuren”, zegt Kokke. “We brengen voor Gesel XL een limited edition van ons album uit. Ook spelen we een heel speciale show in de Willemeen. Niet in de grote zaal, maar op de ‘Neanderthal Stage’. We hebben een apart hok geregeld dat we helemaal naar onze eigen hand kunnen zetten. Echt onze eigen plek.” Over de plannen voor na de release zegt de saxofonist: “We zitten nu natuurlijk met heel veel platen, die moeten we nog even allemaal verkopen. Dat doen we zelf via onze Bandcamp: daar kun je het album zowel downloaden als fysiek bestellen. Ook komt het album wereldwijd in de platenzaak via Burning World Records.” Concrete tourplannen heeft het duo nog niet.