Blaudzun: "Volgens mij zit het hier in Gelderland goed"

"Ik vind de liveshows van Roosbeef en haar nieuwe plaat heel tof"

Tim Arets ,

Blaudzun heeft het er met zijn nieuwe plaat Heavy Flowers maar druk mee. Hij doet het in Nederland en België goed en bijna alle Nederlandse shows zijn in een mum van tijd uitverkocht. Toch maakt de singer-songwriter tijd om op Gesel XL in Generale Oost te spelen en zaterdagmiddag een workshop songwriting te geven aan jonge talenten op de Jacobiberg. Als hij klaar is en gelijk weer door moet, maakt hij toch even tijd vrij voor een interview.

Ga je iets nieuws/speciaals/anders doen op Gesel XL?
"Gister was vrij nieuw, ik heb drie liedjes met De Staat gespeeld en daar heb ik echt van genoten. Het was veel te kort voor mijn doen, want ik had ook nog wel wat meer liedjes met hen mee willen doen. Ik ben groot fan. Het was leuk om mijn liedjes eens in een ander jasje te spelen met de energie en het rockgeweld van De Staat. Ik vond dat geweldig, want ik houd van rockmuziek."

Naar welke bands ga je kijken op Gesel XL en waarom?
"Ik heb geen tijd om te kijken naar bands, zoals dat wel vaker gaat bij festivals. Helaas."

Wie zou je volgend jaar op Gesel XL willen zien?
"Uit Gelderland? Dat is even nadenken. Ik ben niet zo regio-georiënteerd, want ik vind Nederland al vrij klein. Nederland is eigenlijk een groot weiland. In die zin vind ik Roosbeef eigenlijk ook gewoon Gelders, dus die zou ik hier dan wel willen zien. Ik vind haar live shows en haar nieuwe plaat heel tof. Ik ben ook niet op de hoogte van het Gelderse talent. Van het Nederlandse talent daarentegen wel. Maar bij Gelderse bands komt nog steeds vaak de drummer uit Den Haag of de zanger uit Amsterdam. Zo heb ik zelf ook altijd gewerkt."

Wat vind je van het muziekaanbod van Gelderland?
"Ik ken de Gesel eigenlijk niet zo heel goed, maar als ik zie wat er allemaal staat, is het aanbod echt enorm. Volgens mij zit het hier goed."

Vind je dat er vaker een festival zou moeten zijn waar het lokale talent de volle aandacht geniet?
"Ik denk dat er wel meer festivals zijn waar ook de talenten uit de regio een plekje krijgen, dat is zelfs op Pinkpop zo. Dat is alleen maar goed, je kunt elkaar alleen maar inspireren. Ik vind het concept van Gesel XL heel tof, dus wat mij betreft komen er meer van dit soort festivals."

Geert Wilders heeft sinds kort een meldpunt voor Oost-Europeanen. Waarvoor vind jij dat er een meldpunt moet komen?
"Ik vind dat er een meldpunt moet komen voor sexy bassistes. Die zie ik gewoon te weinig en ik ben fan van vrouwen op basgitaar."