Bekijk ‘t maar! The Bunny Bonanzas – Sirhan Sirhan

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed The Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: The Bunny Bonanzas en filmmaker Ckoe.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
Ckoe: "De opnames zijn tussen half september en half oktober op locatie
gemaakt. Daar zie je niks meer van terug overigens. De animaties die
er later overheen zijn gezet, zijn in Studio Ckoe gemaakt."

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu
is geworden?

The Bunny Bonanzas: "The Bunny Bonanzas zijn jaren geleden begonnen als een driemansbandje dat speciaal voor de animaties van Ckoe-soundtracks maakte voor zijn korte Itching Hand-animaties. Bizarre tiensecondenanimaties. Later zijn we als driemansband live met hem gaan spelen. Hans stuurde via een laptop zijn animaties aan en liet op het scherm dingen gebeuren, waar wij muzikaal op moesten reageren. Met die show hebben we op veel (theater)festivals en evenementen gestaan. Toen dat tot een einde kwam hebben we de Bunnies uitgebreid van drie tot zeven man en zijn we een 'reguliere' band geworden. Toen we onze nieuwe plaat hadden opgenomen, gaf Ckoe aan dat hij wel een clip voor ons wilde maken."
Ckoe: "De manier waarop de clip gemaakt is, is een mix van live tekenen met
animatie daarover. Het is een manier om de tekeningen, poppetjes en dergelijke met minimale middelen meer tot leven te brengen. Het is een gevolg van een zoektocht om een cartoonjock-clip (live tekenen op muziek) wat extra's te geven. Het is een vrij directe manier van werken, afgezien van de animatie dan. Het heeft ook een zekere direct- en rauwheid die The Bunny Bonanzas ook uitstralen. Zowel de clip als de muziek rammelen aan alle kanten."

 
Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?

Ckoe: "Nee. Wat ik wel weet is dat het veel te lang duurde om de clip te maken."
The Bunny Bonanzas: "Tja, Ckoe heeft zich een maand eenzaam in zijn studio opgesloten. Wij hebben niet zoveel meegemaakt. De vrouw van onze percussionist Ed is in die periode wel bevallen van een gloednieuwe zoon. Maar zover we hebben kunnen achterhalen heeft Ckoe daar weinig tot niets mee van doen gehad."

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
Ckoe: "Een deel van de bandleden had nog wat van me tegoed na ons avontuur [ckoe & the Bunny Bonanzas, red], daar hebben ze toen een hoop geld en tijd in gestoken terwijl er weinig van terugkwam. Daarnaast is de clip gefinancierd met de opbrengsten van Saddog, een korte film met muziek van The Bunny Bonanzas. Omdat de financiën nooit echt zijn bijgehouden en de geldstromen van diverse aard zijn, is een precies bedrag niet te noemen."

Wie is de maker(s) van de videoclip?
"Ckoe. Kijk op www.ckoe.net voor meer van zijn werk."

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
Ckoe: "Pen, potlood, papier, camera, schaar, lijm, plakband, satéprikkers,
splitpennen, platenspeler, Flash en een computer."

Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een
videoclip?

The Bunny Bonanzas: "Je moet gewoon vaak en veel dingen doen met toffe mensen. Dan bouw je automatisch een groot netwerk op. En een beetje in de punkscene rondhangen kan nooit kwaad voor bands en/of filmmakers. Daar kom je namelijk altijd mensen tegen die een D.I.Y.-mentaliteit niet ophemelen tot een ideaal. Maar die simpelweg D.I.Y. ademen en leven. We hebben Ckoe leren kennen back in the days toen hij zowaar nog punk was. Dat gelooft vandaag de dag niemand meer. Een eeuw later levert dat een samenwerking op die klikt. En deze combi zou waarschijnlijk nooit tot stand zijn gekomen als we niet samen biertjes hadden gedronken tijdens kansloze punkshows."

Wat is jullie favoriete videoclip/regisseur en waarom?
Ckoe: "De animatie die Job, Joris en Marieke bij de clip van Gers Pardoel maakten is momenteel wel een favoriet. Goede sfeer en ze hebben er wat leuke grappen in weten te stoppen."
The Bunny Bonanzas: "Ik denk dat we als band altijd nog hopen op nieuw materiaal van Ed Wood. Kwalificeert 'The Orgy of the Dead' zich met zijn anderhalf uur wellicht als videoclip?! Een film zonder verhaal of spanningsboog. Maar wel met een mummie, een weerwolf en tig dansende (topless) vrouwen. Dat sluit eigenlijk ook wel aan bij onze sfeer."