Bekijk ‘t maar! Dave Redi - Days Dawn

Lokale acts met hun clip en het verhaal

Erik Nijsten ,

Video Killed The Radio Star klonk het ooit. Dankzij muziekzenders als MTV, TMF en vooral YouTube, zijn videoclips tegenwoordig bijna niet meer weg te denken uit ons dagelijkse leven. In de rubriek Bekijk ‘t maar! stellen wij een aantal vragen aan lokale bands en de filmmakers over hun videoclip. In deze aflevering: Dave Redi en filmmakers Chris Wormhoudt en Rijko Fernandez.

Waar en wanneer hebben jullie de videoclip opgenomen?
“De video is vorig jaar oktober opgenomen in Arnhem.”

Hoe zijn jullie op het idee gekomen om de video te maken zoals hij nu is geworden?
“Dave Redi luistert vaak naar instrumentale muziek tijdens zijn dagelijkse reizen door de Arnhemse binnenstad. Daarom vonden we het gezamenlijk een goed idee dit vast te leggen alsof het een soort van kijk is door de ogen van Dave Redi.”

Is er nog iets leuks/spannends/bijzonders voorgevallen tijdens de opnames?
“Aan het einde van de dag en de shoot hadden wij ontzettende trek en waren we als foodjunkies op zoek naar wat te eten!”

Wat zijn de kosten geweest van de videoclip? Hoe hebben jullie dit gefinancierd?
“De apparatuur hadden we al en omdat wij allen deel uitmaken van het Super Nice Music-team waren hier geen kosten aan verbonden. Wij doen we dit puur vanuit onze liefde voor film en muziek.”

Wie is de maker(s) van de videoclip?
Chris Wormhoudt en Rijko Fernandez zijn samen verantwoordelijk voor het maken van de video. Rijko heeft meegefilmd en Chris Wormhoudt heeft de video gefilmd en ge-edit.

Welke materialen zijn gebruikt om de clip te maken?
“Twee Canon 7D camera's en statieven en veel geduld en inspiratie. Ook meerdere lenzen voor de verschillende shots.”

Dave Redi - Days Dawn from Super Nice Music on Vimeo.

 
Heb je nog tips voor andere bands/filmmakers voor het maken van een videoclip?

Rijko Fernandez: “Als je een idee, visie en verhaal hebt, bedenk dan hoe je dat in beeld wil brengen en zet het op papier. Als beginnende filmmaker heb je niet meteen een set of equipment in Hollywoodstijl, dus 'roei met de riemen die je hebt.' Ikzelf luister soms naar het liedje en dan visualiseer ik beelden die ik erbij vind passen. Dat zet ik dan meestal over naar een paar schetsen/storyboard. Wees ook vrij in het experimenteren met filmen, perspectief, compositie, lenzen, filters en tools, enzovoort. Neem ook tijd om je shots om je goed in beeld te brengen. Veel films en video's kijken, veel oefenen en have fun!”
Dave Redi: “Maak het niet te moeilijk, er zijn genoeg scènes en materialen in elke omgeving om een mooie video te schieten. Het hoeft niet altijd materialistisch te zijn en soms gaat het meer om de muziek en omgeving dan om wie de artiest is.”

Wat is jullie favoriete videoclip/regisseur en waarom?
Rijko Fernandez: “Mijn persoonlijke favoriet is toch wel The Pharcyde - Drop van regisseur Spike Jonze. Het is een simpel concept maar de uitvoering is moeilijker dan je denkt. Het is niet alleen een video die achterstevoren word afgespeeld. Je ziet dat de regisseur erover heeft nagedacht. En ik heb ook ergens gelezen dat de artiesten hun lyrics achterstevoren moesten leren en rappen. Het is gewoon zo creatief en innoverend voor die tijd!”
Chris Wormhoudt: “Ik heb niet echt een favoriet maar als het om video's gaan die lang zijn bijgebleven zijn dat voor mij wel de video's van Hype Williams en Spike Jonze. Ook ben ik wel fan van Spike Lee om de shots die hij maakt in zijn films, en het altijd terugkomend moment waarin hij de personages in de film laat lopen zonder ze echt te zien bewegen.”