“Popmuziek moet de aandacht krijgen die zij verdient”

Xavier Teerling vertelt over het wat en waarom van Gesel XL

Redactie 3voor12 gelderland ,

Op 24 en 25 februari vindt in Arnhem het Gelders Popweekend, Gesel XL, plaats. 3voor12 gelderland doet hier uitvoerig verslag van. Maar eerst voelen we de organisator van dit festival, Xavier Teerling, aan de tand.

Kun je iets vertellen over het hoe en waarom van Gesel XL, het Gelders Popweekend?
"Jawel. Het 'hoe' niet maar wel het 'wat': Gesel XL is een popweekend waarin popmuziek in en uit Gelderland in de spotlights staat. We willen tonen wat er allemaal speelt en dat doen we door middel van een fiks aantal optredens, workshops en een expo. We willen alle genres, stijlen en smaken in het weekend een plek geven. Van onbekend en nieuw tot acts met naam en faam. En volgens mij is dat aardig gelukt. Waarom? Omdat er veel gebeurt op het vlak van popmuziek en dat ook de aandacht moet krijgen die het verdient. En uiteraard omdat het leuk is.
Waar ik trots op ben is dat we dit jaar een hele bult aan release-party's hebben. We voelen ons vereerd dat een band als Heidevolk bijvoorbeeld tijdens het weekend zijn nieuwe album Batavi lanceert.
Ik zie het weekend meer als een middel dan als een doel. Als er meer aandacht voor de popmuziek komt, 'de scene' bij elkaar komt en popmuziek gezien wordt als een 'serieuze kunstvorm' dan ben ik tevreden. En uiteraard dat iedereen gewoon een leuk festival heeft. Dat is het allerbelangrijkst. Zowel voor de bezoekers als de acts en bands."

Met een programmering als dit jaar met o.a. de Staat, Blaudzun, Heidevolk en Shaking Godspeed, ben je dan niet bang dat al het kruit verschoten wordt voor een komende editie?
"We vinden het geweldig dat deze bands op Gesel XL willen spelen. Dan ben je toch een sukkel als je die kans laat liggen? En het zijn gewoon ook bands die er op dit moment absoluut toe doen. Daarbij genereren ze ook nog eens veel aandacht voor het aanstormende talent. Prima toch? We zijn simpelweg op zoek gegaan naar de meest interessante line-up. In alle genres. Wanneer ik zou zeggen dat bijvoorbeeld Shaking Godspeed daar niet bijhoort dan zou ik liegen of te lang in zon gezeten hebben. Als je je kruit tien jaar in de kast laat liggen heb je er helemaal niks meer aan. En als we de Mayakalender moeten geloven komt er geen volgende editie. Dus het antwoord is: nee, daar ben ik niet bang voor."

Zaterdagmiddag vindt er ook nog een programma plaats in Popcentrum Jacobiberg en het Kunstbedrijf. Kun je daar wat meer over vertellen?
"Bij Kunstbedrijf Arnhem en bij Popcentrum Jacobiberg organiseren we weer een hele reeks workshops. Voor zowel beginners als gevorderden. Van popjournalistiek tot 'zingen zonder hees te worden' en van 'pimp je bio' tot aan 'home-recording'. Eigenlijk te veel om op te noemen. Blaudzun geeft een workshop songwriting en je kunt voor slechts 25 euro een gitaar bouwen waar je ook nog op kunt spelen. Kortom: veel voor weinig."

Naast de gebruikelijke zalen als Willemeen, the Stage, Luxor Live en Bosch zijn er nu ook op plekken als de Waalse kerk en het Huis van Puck concerten. Kun je daar iets meer over vertellen?
"Ik houd ervan als er muziek is op plekken die zich daar eigenlijk erg goed voor lenen maar daar niet zo vaak voor worden gebruikt. Dat heeft altijd een bijzondere sfeer en sommige muziek komt nu eenmaal beter tot zijn recht in bijvoorbeeld een kerk dan in een rock-‘n-rollhonk. In het theater Huis van Puck hebben we een heel mooi programma met singer-songwriters. Zij hebben allemaal een oude foto gekregen met als opdracht om daar een song bij te schrijven. Die songs worden uitgevoerd tijdens Gesel XL, de foto’s worden getoond en ook het 'verhaal' over de totstandkoming wordt verteld. In de Waalse kerk speelt een aantal acts akoestisch en maakt daarbij gebruik van de vleugel en het kerkorgel van de kerk.
Dat vind ik ook het leuke aan het weekend en zouden we graag meer uitbouwen. Naast de reguliere optredens meer werken met bijzondere locaties en 'speciale' opdrachten. Zo is The Psycho Discotheque van De Staat ook tot stand gekomen. Zij zijn nu een soort 'curator' van een avond. De Staat kreeg carte blanche. Ze bepalen zelf de inhoud en hebben volledig de regie. Fantastisch toch? Ze komen met een vracht aan bevriende muzikanten zoals Blaudzun, Janne Schra (Schradinova), Bombay Show Pig, Stuurbaard Bakkebaard en hebben een speciale show samengesteld. Maar ja, dat kun je wel aan die gasten overlaten."

Wat is jouw tip voor deze editie?
"Klinkt natuurlijk zo blasé als wat, maar ik kan wel alles opnoemen gezien de veelheid en verscheidenheid. Mijn advies: koop een ticket, kom langs en laat je twee avonden onderdompelen in alles wat er speelt. Ga kijken bij de foto-expo. Deze is te zien bij de deelnemende podia. Kom naar de workshops. En we gaan 'samen met het publiek' een Film It Yourself-videoclip schieten bij Shaking Godspeed.
Als ik dan toch een tip moet geven: support je locals zoveel mogelijk, koop coole platen, shirts, stickers of cd’s van de acts. En drink er wat bij want anders ga je dood."

Gesel XL vindt plaats op 24 en 25 februari op negen locaties in Arnhem. De kaartverkoop is in volle gang. Tickets zijn hier verkrijgbaar.