The Liquid Machine en Why We Fight naar finale Gesel van Gelderland

Vier Gelderse winnaars streden in spannende halve finale

Lieve Geelen ,

De popprijs der Gelderse popprijzen: de Gesel van Gelderland. Elk jaar gaan alle grote popprijswinnaars uit de provincie de strijd aan om de titel, om vervolgens door te stromen naar de Sena PopNL performers awards. Vanavond speelden de winnaars van de Roos van Nijmegen, Parel van de Betuwe, PocketPop en Krakend Ei in een halfvol Twentietoe in Tiel.

His Band trapt af. Deze mannen uit het Land van Maas en Waal maken indierock die af en toe doet denken aan The Dandy Warhols. De set begint wat saai, maar wordt interessanter door de uptempo nummers die flink swingen. Helaas swingt alleen de zanger en staat de rest van de band stijfjes op het podium. De backingvocals van deze band zijn erg sterk en ondersteunen de mooie volle stem van de zanger goed. De muziek mag wat strakker gespeeld worden, maar toch is het een leuk bandje met leuke liedjes. Niet voor niets de winnaar van Pocketpop 2012.

Dan is het aan de beurt aan The Liquid Machine, de winnaar van de Roos van Nijmegen. Met hun, zoals een jongeman uit het publiek het noemde, “poepiestrakke stonerrock” blazen ze de zaal omver. Helaas is het geluid in de zaal erg slecht gemixt, waardoor de band niet geheel tot z’n recht komt. Desalniettemin is het genieten bij dit optreden. De band is energiek, vooral de bassist gaat er helemaal voor. Hij is bijzonder goed ingespeeld op de drummer. Bij de rustige stukken lijkt de cleane zang af en toe wat onzuiver, maar dit wordt hem vergeven als de zanger zijn rauwe stem op zet. De in het zwart gehulde mannen zijn terecht door naar de finale.

Voor de Tielse band Why We Fight is het vanavond een thuiswedstrijd. Zij lijken het minste last te hebben van het slechte geluid. Versterkers open en gaan, lijkt het motto. Melodische hardcore wordt de zaal in geslingerd, inclusief alle clichés van dit genre, maar ook met af en toe een afwijkende timing. Dat laatste houdt het verfrissend. De leadgitarist lijkt wat afwezig, maar dit wordt goedgemaakt door de charmante zanger die tussen de nummers door een gezellig praatje houdt. Deze parel van de Betuwe speelt strak en met zichtbaar veel plezier. De jury vond dat Einsteins theorie E(nergie)=mc^2 omgevormd moet worden tot E=WWF^2 en daar is ondergetekende het mee eens.

De laatste band, Startled By Silence, won het Krakend Ei van Barneveld. Naar het schijnt, heeft deze band vanavond veel pech. Met onder andere een geleende gitaar staan ze op het podium. Hun post-hardcore met frontvrouw doet denken aan bands zoals Eyes Set To Kill. De zanglijnen met veel uithalen worden aangevuld met vette screams. De bandleden zijn energiek, hoewel de bewegingen van de zangeres enigszins gemaakt lijken. Met een gast-gitarist wordt er een cover van Underoath gespeeld, met als mededeling dat “iedereen deze wel kent”. Echter wordt er weinig herkenning in het publiek gespot. Ondanks de pech zet deze band een strakke rockshow neer.

De jury zal er een behoorlijke kluif aan hebben gehad. Maar de terechte winnaars van vanavond, The Liquid Machine en Why We Fight, spelen 14 februari in de finale van de Gesel van Gelderland in Doornroosje. Hun twee medefinalisten worden 18 januari in Willemeen (Arnhem) gekozen.