Kristal kijken met Stichting PAN

"We zullen aanstormend talent zoveel mogelijk ondersteunen"

3voor12 gelderland kijkt terug op het afgelopen jaar. Wat waren de hoogte- en dieptepunten, en hoe gaat 2012 de boeken in? Ook werpen we alvast een blik in de toekomst: what’s hot in 2013 en what’s not? Vandaag gaan we kristal kijken met Paul Hensels van Stichting PAN.

Hoe zul je je 2012 herinneren?
2012 is het jaar waarin we PAN van de rand van de afgrond hebben weten te redden door hard werken, hulp van gemotiveerde medewerkers en vrijwilligers en de hartverwarmende en constructieve steun van Peer Producties, De Lindenberg, JC Staddijk, Oefenruimtes Nijmegen/Merleyn/Doornroosje, KCG en alle andere vrienden die we in en rond Nijmegen in de loop der jaren hebben gekregen. We zijn er nog niet, maar er is weer een toekomst voor PAN. Daarnaast mijn bedrijf Stoneage Culturele Producties en Educatie begonnen in 2012. 

Dieptepunt zijn de gevolgen van en de verdergaande bezuinigingen op cultuur in Nederland, Gelderland en Nijmegen. Het gaat om een relatief kleine bezuiniging op de overheidsbegroting, maar met desastreuze gevolgen. Misschien het ergste van deze bezuinigingen is het gebrek aan visie op cultuur en de culturele armoede waarvan the powers that be keer op keer blijk weten te geven.

Wat verwacht je van 2013?
In 2013 bouwen we voort aan waar PAN in 2012 mee begonnen is. De organisatorische en financiële basis van PAN verstevigen en met toch weinig mensen veel voor elkaar weten te krijgen voor muzikaal Nijmegen en omgeving. Op de ingeslagen weg van cultureel ondernemerschap met onze partners en vrienden verdergaan.

Welke act uit Gelderland gaat het maken in 2013?|
Dit is altijd moeilijk te voorspellen. Er zijn net als voorgaande jaren veel kwalitatief goede acts, maar of ze het halen is altijd de vraag. het gaat niet alleen om artistieke kwaliteit, maar meer dan ooit om hoe een band of muzikant de organisatie, promotie, netwerk en zaken voor elkaar heeft. Geluk speelt natuurlijk ook bijna altijd een rol. Waar we kunnen zullen we aanstormend talent zoveel mogelijk ondersteunen.

What's hot in 2013?
De hiphop-jazzcrossover waar we met een groep rappers, producers en een jazzband mee begonnen zijn. Dit gaat een van de knallers van 2013 worden.

What's not in 2013?

Muziekpolitie, muziekjustitie, betweters, vingerwijzers en recensenten die het liefst zonder verstand van zaken een zo negatief mogelijk oordeel vellen.