Dag des Oordeels: The Heat - 7"

Eelco van Eldijk ,

The Heat brengt je de hoognodige warmte in de wintermaanden met hun eerste EP. Vlotte bluesrock, waar er al zo velen van zijn, maar waar het zo weinigen lukt enigszins op te vallen.

Het Arnhemse The Heat valt gelukkig wel op. Niet door eigenhandig het wiel opnieuw uit te vinden, maar juist elementen uit andere stijlsoorten op natuurlijke wijze te vermengen in hun muziek.

Zo zou het nummer In my mind helemaal niet misstaan in een stadion vol meezingende liefhebbers, komt in Mountain voorzichtig wat oude Black Sabbath om de hoek kijken en heeft het nummer Troubled een flinke scheut psychedelica meegekregen. The Heat klinkt, als een bluesband, verrassend fris en ook behoorlijk 'eigen'. Een veel groter compliment kan een band uit dit genre eigenlijk niet toebedeeld krijgen.

De productie van de vier nummers is licht gruizig en verzuipt nergens: alle instrumenten zijn gedoseerd hoorbaar. Er zijn geen ego’s te bekennen die om aandacht schreeuwen en de nummers zitten vlot en degelijk in elkaar. De band heeft de vier tracks losjes ingespeeld, hetgeen het totaalbeeld en de functionaliteit ten goede komt. Je hoort een band en geen losse artiesten. Je kunt ze bijna zien spelen, wanneer je je ogen even sluit.

Het sfeertje is goed en verraadt de live-potentie van het viertal. Deze 7” nodigt als het ware de bezoekers en de boekers voor The Heat uit. Kom maar op met die knusse avonden, waar deze fijne band het behang van de muren speelt en de sneeuw buiten spontaan smelt!