Behind the Corner brengt de Achterhoek muzikaal in kaart

Alle lokale bands van gisteren, vandaag en morgen komen aan bod

Anne Berentsen ,

De afgelopen jaren kwamen ze ineens uit alle hoeken en gaten opduiken: de Achterhoekse bands. Rustig een kopje koffie drinken onder het genot van De Wereld Draait Door werd meerdere malen bruut verstoord door bands als Automatic Sam en Shaking Godspeed. Via 3fm werden automobilisten op veel te vroege tijdstippen aangemoedigd om dat gaspedaal nog iets dieper in te trappen door Sugartoosh en Orange Maplewood. Zelfs platenmaatschappijen uit het westen gingen op hun knieën voor Hendrik Jan Lovink’s Backcorner Boogie Band en Tenement Kids. Toen de Bloody Honkies uitstierven, leek het gedaan te zijn met de landelijke aandacht voor muziek uit deze regio. Dat dit niet het geval was, hebben de bands dubbel en dwars bewezen!

De trots die voor deze bands wordt gevoeld, is groot in deze regio. Het is bijna chauvinistisch, wordt weleens gezegd. "Je haalt de mens wel uit de Achterhoek, maar de Achterhoek nooit uit de mens." Deze uitspraak van oud 3voor12 amsterdam-hoofdredacteur Meindert Bussink is nog steeds van toepassing op alles wat hij doet. Toen hij een paar maanden geleden op zijn blog mindnote.nl een lijst begon met bands uit deze regio, stroomden de aanmeldingen binnen. De lijst werd zo lang dat hij het doodzonde vond om het bij één pagina op zijn overvolle site te laten. Al snel was het idee geboren om een interactief dossier aan te leggen over de Achterhoekse muziekcultuur en -tradities. In samenwerking met 3voor12 gelderland wordt dit dossier de komende maanden gevuld met recensies, achtergrondartikelen, interviews en beeldmateriaal. Daarnaast worden er de komende maanden vier live-avonden georganiseerd in de Radstake in Varsseveld. Hier zullen niet alleen de nu populaire bands optreden, maar ook reünies van de bands van toen plaatsvinden, gelegenheidsformaties optreden en aanstormende dj’s het podium beklimmen.

Op de eerste Behind the Corner-avond in de Radstake, zal een nieuwe gelegenheidsformatie werk ten gehore brengen. Buurmannen Rocco Ostermann en Wout Kemkens pakten in hun vrije tijd de gitaar om hun stijlen bij elkaar te brengen. De hoogtijdagen van Rocco Ostermann zitten vooral in het geheugen van muziekliefhebbers van de vorige generatie, toen hij frontman was van het Dinxperlose Magic Fish. De combinatie van psychedelica, new wave, grunge-invloeden en alles waar je niet aan denkt, gooide hoge ogen in heel Nederland: ze wonnen in 1992 de Gesel van Gelderland, Rocco werd in 1993 verkozen tot de beste gitarist tijdens de Grote Prijs van Nederland en ze stonden in 1993 zelfs op Pinkpop. Momenteel speelt hij in dialectrockband The Bruurkes. Hij werkte al eerder samen met Wout Kemkens als zanger van een Howlin’ Wolf Tribute. En huilen, dat kan hij.

Wout Kemkens staat nu vooral bekend om zijn razendsnel klimmende Shaking Godspeed, maar sommige mensen vergeten dat het verhaal voor hem al veel eerder begon. Toen 3voor12 in 2006 lucht kreeg van een rammelend bandje dat in een oude Achterhoekse schuur hondsbrutale herrie uitspuwde, werden the Bloody Honkies gelijk geboekt voor Noorderslag. Hun album The Gospel of the Bloody Honkies werd genomineerd voor de 3voor12AWARD van 2008, maar kon niet opboksen tegen De Jeugd van Tegenwoordig. Toen de band in 2009 uit elkaar ging, zaten de ex-bandleden niet lang stil. In het najaar van 2009 stond in café De zaak in Lichtenvoorde dé nieuwe verrassing uit de Achterhoek: Shaking Godspeed. Ook dit was meteen goed voor een optreden op Noorderslag en binnen de kortste keren waren ze terugkerend onderwerp op gerenommeerde muzieksites. Hun eerste full-length Awe was goed voor een nominatie voor de 3voor12AWARD van 2011, terwijl het album op MusicFromNL werd uitgeroepen tot beste plaat van 2010. Opvolger Hoera heeft ze niet alleen shows door heel Europa opgeleverd, maar ook een nummer 38-positie in de album top 100.

Ostermann & Kemkens zijn niet de enigen die deze avond hun muziek laten horen. Het Aaltense Hadrian’s Wall, de Led Zeppelin-coverband Kashmir en de Aaltense dj Justin Vito zullen ook laten zien wat ze in huis hebben. Deze laatste nog onbekende dj is vooral bekend geworden toen Tiësto hem in zijn podcast draaide. Voorafgaand aan de live-avond neemt Behind the Corner in samenwerking met 3voor12 gelderland exclusieve interviews en akoestische sessies op. Zes personen kunnen '8er de schermen' aanwezig zijn en krijgen tevens gratis toegang tot de avond in de Radstake. Lijkt je dit wat? Mail dan je naam en "8er de schermen" naar info@behindthecorner.nl.