The Tobacconists brengen een ode aan het roken The Tobacconists brengen een ode aan het roken

Truus de Groot verzorgt apocalyptische soundtrack

, Tekst: Erik Nijsten / Foto's: Hans Cras

The Tobacconists brengen een ode aan het roken

Truus de Groot verzorgt apocalyptische soundtrack

Tekst: Erik Nijsten / Foto's: Hans Cras ,

Desolate landschappen en dromen van asbakken in supermarkten. Twee verschillende beelden die respectievelijk door Truus de Groot en The Tobacconists werden opgeroepen. Het werd een allesbehalve zouteloze avond. Iedere niet-roker en ook de gestopte roker kreeg zin in een sigaret.

Truus de Groot opent de avond met een combinatie van beeld en geluid.

In de jaren tachtig was Truus de Groot actief in bands uit de ultra-scene in Eindhoven: Nasmaak, Nasmak en Plus Instruments. Vanavond verzorgt zij de soundtrack bij het verhaal over Salton Sea. Dit is een zoutmeer in Californië dat in 1905 ontstond na een dijkdoorbraak in de rivier de Colorado. In de jaren zestig en zeventig van de vorige eeuw werd er volop gebouwd rondom dit meer. Dit in de hoop dat het gebied een bloeiend toeristenoord zou worden. Grootschalige vervuiling en de verwoestende invloed van het zoute water maakten het gebied echter tot een geheel van verlaten en verwoeste huizen rondom een vervuild meer. Vaak stinkt het er naar rotte vis.

Truus de Groot geeft het trieste verhaal over Salton Sea een muzikale omlijsting met behulp van zang, laptop en kraakdoos. Donkere soundscapes, bijna vrolijke nummers als Cruel Desert Sea en dance-achtige stukken als Hwy 111 wisselen elkaar af.

Muzikaal valt er meer dan genoeg te genieten. Truus de Groot houdt de aandacht van het publiek moeiteloos vast. De geprojecteerde foto’s en films zijn ook mooi. Daarmee wordt echter te weinig gedaan om het optreden ook in visueel opzicht spannend te houden.

Na het optreden van Truus de Groot is het tijd voor een heuse opera genaamd Smoking Is Green. The Tobacconists voeren de opera met veel humor op.

De band bestaat vanavond uit zanger/verteller Scott Foust, zanger Mike Popovich en eenmansorkest Frans de Waard. Laatstgenoemde Nijmeegse muzikale duizendpoot is voor liefhebbers van experimentele muziek bepaald geen onbekende. Al meer dan vijfentwintig jaar is Frans de Waard actief, met ondermeer Kapotte Muziek, Freiband en Beequeen.

De opera die The Tobacconists uitvoeren is in feite een hoorspel over verschillende aspecten van het roken: de mooie momenten om een sigaret op te steken, de overheidsregels om het roken te ontmoedigen, de langvervlogen goede oude tijd dat er nog asbakken in supermarkten stonden. Op een muzikaal palet vol met omgevingsgeluiden, koorzang en af en toe een pakkende melodie reciteert Scott Foust vol overgave de verschillende onderwerpen. De muziek is lang niet zo experimenteel als menigeen had verwacht of gehoopt. Maar dankzij de prima voordracht houdt het drietal zonder problemen de aandacht van het publiek vast in de rookvrije Extrapool.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland