Norwegianism Records: nieuw Nijmeegs label

Dead Neanderthals starten eigen label voor releases van “toffe acts”

redactie 3voor12 gelderland ,

Onlangs kondigden de heren van Dead Neanderthals aan een eigen label te starten. Wat zijn hun redenen daarvoor? En wat kunnen we precies verwachten? Wij stelden hen wat vragen over hun nieuwe initiatief.

Waarom de keuze een eigen label op te richten?
"Het is een langgekoesterde droom van ons. Hoe gaaf is het om, samen met een andere band, een mooi product neer te zetten waar mensen van kunnen genieten? En hoe gaaf is het om te kunnen zeggen dat je een label hebt? Zou iedereen moeten doen."

Is dit vooral bedoeld voor eigen releases, of zijn er ook releases van andere acts?
"Met het label willen we vooral muziek van (in onze ogen) toffe acts uitbrengen. Op het moment hebben we drie albums uitgebracht: jazzrock uit Frankrijk, noisecore uit Nederland en dwarse metal uit Noorwegen. We hebben nog veel meer op het oog, maar eerst maar eens kijken hoe dit gaat. Bovendien is alleen eigen spul uitbrengen nogal beperkt, ook al zijn we best productief. We willen wel een aardige frequentie van nieuwe releases aanhouden."

Is er een bepaalde visie die jullie als label willen uitdragen?
"Het enige dat we écht willen is het uitdragen van kwaliteit. Dat begint allereerst met de bands zelf: wij moeten het allebei tof vinden. Over het algemeen zal het wel in de experimentele en metal-hoek zitten, maar als er een vette hiphopplaat te releasen valt, dan gaan we daar zonder problemen hard voor rennen. We laten ons qua muziek niet te veel beperkingen opleggen, als we dat hadden gewild waren we wel een Polen-meldpunt begonnen.
Verder is de verpakking belangrijk voor ons. We hebben besloten om een verpakking te ontwikkelen die je vrijwel nooit ziet en die je meteen associeert met het label: één kleur gezeefdrukt op dik, onbewerkt karton. Wij zijn achter de schermen al maanden samen met een bedrijf bezig geweest met de ontwikkeling van deze verpakking en het resultaat is echt heel fraai. Missie geslaagd!"

Jullie hebben ook al aangekondigd dat de nieuwe ep van singer-songwriter Aafke Romeijn via jullie label wordt uitgebracht. Op zich een opvallende keuze. Hoe is dat tot stand gekomen?
"Aafkes release is eigenlijk een goed voorbeeld van het feit dat we kiezen voor de dingen die we zelf goed vinden, ongeacht het hokje waar de muziek in zit. Toen Aafke haar ep aankondigde kwam het eigenlijk al meteen bij ons op om die ook bij Norwegianism Records uit te brengen. We hebben eerst even gewacht, omdat ze de ep exclusief op tape uit zou gaan brengen, maar we hebben haar uiteindelijk toch gewoon gevraagd of zij een cd-release ook zag zitten. Gelukkig vond ze het een tof idee en we zijn dus allemaal blij dat we dit kunnen doen. Het contact is lekker laagdrempelig via mail, Facebook en Twitter gegaan. Dikke prima: korte lijntjes werken toch altijd het beste."

Wat zijn jullie langetermijnambities?
"Hoewel je zoiets begint met een idee van kijken hoe dat gaat, hebben we zeker wel plannen voor de verdere toekomst. Plaatjes releasen van bands waar we al lang fan van zijn. Een release die binnen een dag uitverkoopt. Een kwaliteitslat leggen, zowel voor onszelf alsook voor anderen. En natuurlijk bij Leo Blokhuis, Sylvana Simons en Matthijs van Nieuwkerk aansluiten als het weer eens de week van de zwarte muziek is op Radio 6..."