Home is where Minus the Tiger is

Een muzikale reis naar een plek waar iedereen zich thuis voelt.

Misha de Haan ,

Ze zijn creatief en vernieuwend, Minus the Tiger. Het indiepop viertal was een paar dagen geleden te zien bij De Wereld Draait Door, maar op sterallures betrap je frontvrouw Anne niet. Ze zingt en ze lacht, en wij lachen mee.

Het muzikale viertal speelt in het lokale muziekcafé Sir Jack in Harderwijk. Veel publiek is er niet aanwezig, maar Minus the Tiger lijkt er niet om te malen. Want muziek maken is duidelijk wat ze het liefste doen. Even droom je erin weg, maar dan zijn ze er weer. De muziek van Minus the Tiger gaat van melancholische zangpartijen over naar dansbare muziek, en dat is wat deze band zo vernieuwend maakt. 

Anne Broekman is de stem en tevens ook toetseniste van de band. Met haar lange uithalen maar ook catchy refreintjes, brengt ze dynamiek in de muziek. Haar stem heeft iets breekbaars, maar dat hoeft zeker niet te zeggen dat deze niet zuiver is. Drummer Jos Terlingen lijkt de muzikale basis te vormen van de band. Hij maakt gebruik van zowel akoestische als elektronische geluiden en komt er met een beat bovenuit die staat als een huis. Vaak ondersteund door bassist Jesse Broekman. Gitarist Arthur Adam soleert hier voornamelijk overheen. Zijn spel is subtiel, maar tegelijkertijd niet te missen. De livemuziek doet niks af van wat je op het album hoort. Je zou zelfs kunnen zeggen dat deze band live nog sterker is dan op de studio-opnames.
 
Het podium is klein maar niet te klein. Eerder knus te noemen. Er is veel interactie tussen de muzikanten. Anne: “Jos, kijk je uit dat je niet naar achteren valt? Nou ja, er staat toch een pilaar.” Af en toe maakt ze ook contact met het publiek. Maar niet te veel, we komen tenslotte vooral voor de muziek. Er wordt extra sfeer gecreëerd door middel van projectie en speciale verlichting. De band straalt professionaliteit uit, maar blijft ook toegankelijk voor iedereen.

 Ja, er is hier en daar wel wat gesleuteld aan de sound van de instrumenten en zang met samples en effecten. Maar dit is geen ‘computermuziek’. Minus de Tiger mag trots zijn op vier topmuzikanten die niets liever willen dan de wereld over reizen en andere mensen laten proeven van wat hen zo gelukkig maakt: muziek.