Derde voorronde van de Roos van Nijmegen maakt het de jury niet moeilijk

Degelijk optreden van Discipline & Rather Real hoogtepunt van de avond

Eelco van Eldijk ,

Een bandwedstrijd is appels en peren vergelijken. Daar zal een ieder het wel mee eens zijn. Maar kwaliteit komt uiteindelijk redelijk makkelijk bovendrijven, ook buiten beschouwing van de afzonderlijke genres. De derde voorronde van de Roos van Nijmegen bood onderdak aan een drietal acts. Daarbij had de gedoodverfd winnaar van de competitie, Discipline & Rather Real, weinig moeite om de twee andere acts het nakijken te geven, zonder zelf echt in topvorm te verkeren.

Maura ten Hoopen bijt het spits af. Maar zij kan niet verhinderen dat haar optreden eigenlijk tot valse start van de avond verword. Het publiek , dat drukker bezig lijkt met hun supermarkt aanwinsten te bespreken dan met muziek, overstemt het optreden. De zachte geluiden van de schone jongedame en baar begeleidend bassist komen nauwelijks boven het geroezemoes uit. Het ronduit irritante geklets van het (Nederlandse) publiek is menig persoon waarschijnlijk welbekend. Iets waar je als artiest op voorbereid moet zijn, hoe vervelend het ook is. Maura lijkt er zich ook  weinig van aan te trekken en speelt haar swingende singer-songwriter liedjes dan ook stoïcijns door. Maar iets zegt me dat ze het niet heel erg naar de zin heeft, op het podium deze avond. Ik kan haar geen ongelijk geven. Wat een desinteresse en respectloos gebaar van het volop aanwezige publiek, bah. Ondanks dat er netjes gemusiceerd wordt, verdwijnt dit optreden, dat  qua liedjes niet echt opvallend is, en mede door toedoen van de omstandigheden, volledig in het niets. Jammer.

Waarom sommige artiesten zich inschrijven voor een bandcontest is soms een compleet raadsel. Discipline & Rather Real zijn al vele stappen verder dan hun concullega’s van de Roos van Nijmegen. Het duo (vandaag aangevuld met twee gasten) timmert in de regio en daarbuiten al geruime tijd flink aan hun naam en faam. Dat doen zij met verve. Het kan dan ook geen verrassing zijn dat deze jongens door menigeen getipt worden als de gedoodverfde winnaar van deze editie van de Roos. Met hun optreden deze avond bevestigen zij netjes hun status. Maar misschien dat het wel iets te gemakkelijk gaat. De gebrachte set is vanavond wel erg loom. Pas bij het laatste nummer gaan de remmen los. Oppassen voor te grote nonchalance, jullie zijn er nog niet heren! Hiphop moet knallen, anders verzaak je in r&b-gedreutel, voordat je er erg in hebt.

Neem daarbij een voorbeeld aan Zeitgeist. Deze heren en dame laten precies zien hoe het niet moet. Uitverkooppop die neigt naar The Black Eyed Peas (niet voor niets de meest gespeelde bruiloftmuziek van het moment). Daarbij ook nog eens rammelend en slecht georganiseerd uitgevoerd. Deze club heeft een hele partij aan vrienden op de been gebracht, die allen vrolijk meedoen met het orkestje. Maar ergens moeten zij mottenballen in de oren hebben. Zeitgeist is vals op vele fronten en overtuigt, op de presentatie na, niet. Hoogste tijd voor een bandmeeting en eens goed en eerlijk bediscussiëren wat men nou eigenlijk met deze muziek aan wil. Commercieel scoren? Akkoord, maar kies er dan bewust voor en schrijf betere nummers daartoe. Ook al ben je een beginnende act, dit kan en moet beter.
Wat betreft deze avond lijkt het ondergetekende geen moeilijke keus wie er naar de finale mag.