Club 3voor12: Jürgen Rijkers met zijn grote liefde en een akoestische set van Lynn Club 3voor12: Jürgen Rijkers met zijn grote liefde en een akoestische set van Lynn

“We hopen op een sfeervol en intiem optreden.”

, Phebe Kloos

Club 3voor12: Jürgen Rijkers met zijn grote liefde en een akoestische set van Lynn

“We hopen op een sfeervol en intiem optreden.”

Phebe Kloos ,

20 april, aanstaande vrijdag, biedt 3voor12 gelderland podium aan twee lokale talenten. Deze keer zullen in Bosch Arnhem niemand minder dan Jürgen Rijkers en Lynn optreden. De avond belooft intimiteit naar een hoger niveau te tillen. Maar eerst even kijken wie er achter deze muzikanten schuilen en waar ze zelf graag naar luisteren.

Jürgen Rijkers is een ‘singer-songwriter with a bite’. Hij legt de nadruk op zijn beste vriend en grote liefde: de gitaar. Samen maken ze soul/funk en andere zwarte muziek met invloeden van rock uit de jaren 70. Zijn liefde voor de gitaar startte al op de lagere school, met dank aan zijn gitaarspelende schoolmeester. Jürgen begon zelf te schrijven en ontwikkelde zich tot een ‘gitaristische’ alleskunner. “Soms komen er liedjes na het zien van bands of muzikanten die me raken. In zo’n enthousiaste bui kan er binnen een kwartier een nieuw nummer uit komen rollen. Sommige liedjes beginnen ook met een paar regels tekst waar ik dan de juiste muzikale sfeer bij zoek. Ik schrijf over dingen die me bezighouden of die ik om me heen zie. Als zoiets me emotioneel genoeg raakt dan komt de muziek eigenlijk vanzelf.”

Zelf luistert hij graag naar muziek uit de jaren 60 en 70: “Daar is toch de basis gelegd voor de huidige popmuziek. Ik houd van afwisseling, van jazz tot rock tot flamenco en klassieke muziek”. In 2009 maakte Jürgen een carrièreswitch. Hij besloot te stoppen in de muziekbranche. “Ik heb me jarenlang een echte muzikant gevoeld en dacht dat ik erg belangrijk was. ‘Living the life’… Dan wil je leven van de muziek en kom je in bizarre commerciële situaties terecht, met bijbehorende mensen. Dit leverde mij een soort burn-out op en toen ben ik een paar jaar in de jeugdzorg gaan werken. Nu heb ik een andere invalshoek”. Het heeft hem goed gedaan. Hij is ‘up and rising’ en druk bezig met het samenstellen van een live-band, om zo de muzikale mogelijkheden te verbreden. Bovendien is Jürgen bezig met een debuut-cd. Vrijdag speelt hij een paar liedjes met een special guest; schrijver/dichter Wouter Post. “Het wordt heel mooi!”, belooft Jürgen.

Lynn brengt fragiele, melancholische en geloofwaardige folksongs met een spannend indie-randje. Sinds 2009 is Lynn een driekoppige band, die gezamenlijk niet de minste instrumenten bespeelt: gitaar, piano, melodica en xylofoon. Achter de microfoon staan Jolinde Riezebosch (kortweg Lynn) en haar echtgenoot Geert Riezebosch. Invloeden komen van Rosie Thomas, Sarah Groves en Sixpence None the Richer. De teksten lijken letterlijk uit een dagboek te komen. Inspiratie om te schrijven komt en gaat en daarom heeft tekstschrijver en zangeres Jolinde altijd haar telefoon met opnamefunctie en pen en papier bij zich. “Teksten komen vaak in me op aan de hand van iets wat ik zie, of voel, meemaak. Meestal komt eerst de tekst, en volgt dan de melodie.”

Opgegroeid in een muzikale familie schreef Jolinde in 2002 al een eerste nummer en in 2007 volgde een eerste EP. In 2008 won Lynn het Gelders singer-songwriterfestival. “We hebben met veel Gelderse muzikanten gespeeld. Er zaten echt goede singer-songwriters tussen en het verbaasde ons ook dat we destijds hebben gewonnen. Er wordt in Gelderland veel aandacht besteed aan muziek en de mensen zijn erg enthousiast. Dat is prettig om mee samen te werken”.

Zelf luisteren ze naar van alles. In de kast staan veel cd’s en oude platen. “Voor elke bui wat wils. En verschillende muziek: onbekendere bands, underground-indie-bandjes, singer-songwriters, pop, hiphop, klassiek, gospel. Trouwens, ook een flink aantal cd's van goede Nederlandse muzikanten als Eefje de Visser, Tangarine, Brown Feather en Sparrow.” Het trio zit ondertussen niet stil. Vorige maand brachten de drie hun debuutalbum Big House uit. Ze toeren door Nederland, Duitsland, Frankrijk en zijn op de nationale radio te horen. Ook staan ze in de kwartfinales van de Grote Prijs van Nederland. Komende zomer nemen ze echter rust: in juni verwachten Jolinde en Geert hun eerste kindje. In Bosch spelen ze vrijdag een akoestische set, met piano en cello. “We hopen op een sfeervol en intiem optreden.”

Vrijdag 20 april, aanvang 21:00 uur
Bosch Arnhem
Entree: 3,50 euro

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland