Apeldoorn viert Record Store Day Apeldoorn viert Record Store Day

Onder andere Blaudzun, Erwin Nyhoff en Katy Gunn vieren mee

, Inge Weterings

Apeldoorn viert Record Store Day

Onder andere Blaudzun, Erwin Nyhoff en Katy Gunn vieren mee

Inge Weterings ,

Record Store Day: de internationale dag voor platenwinkels, muziekliefhebbers en artiesten om de kunst van muziek, de schoonheid van vinyl en de charme van de platenzaak te vieren. Ondanks het verdwijnen van Plato uit Apeldoorn is het feest in deze stad niet voorbij. Gigant en Plato sloegen de handen ineen en vierden Record Store Day met platenverkoop en verschillende optredens. En alsof dat nog niet genoeg was, speelde Blaudzun ook nog eens op de officiële afterparty.

Tijdens Record Store Day zijn er vele bands en artiesten die speciaal voor deze dag een bijzondere lp of ep uitbrengen. Wanneer Gigant ’s ochtends om elf uur de deuren opent, zijn de echte liefhebbers meteen van de partij om tussen de speciale uitgaves te neuzen. Vanaf kwart over één staan de verschillende optredens in de planning.

LPG mag de dag muzikaal openen. Apeldoorn lijkt nog niet helemaal wakker, maar toch is er een aardige opkomst voor deze Nederlandse indieband. LPG bracht onlangs het derde studioalbum The Village uit en combineert deze nummers met ouder materiaal. Na hun geplande set besluit de band nog een song te spelen tussen het publiek, naast de platenverkoop. Dit akoestische nummer met fijne samenzang zorgt voor een muisstil café en veel enthousiaste reacties. De toon is gezet! Tommy Ebben vervolgt met een violist. Ze klinken erg prettig samen, maar toch weet het optreden niet volledig te overtuigen. Tommy Ebben is een stuk minder enerverend zonder zijn Small Town Villains.
 
Iemand die zijn publiek wel compleet weet in te pakken, is Erwin Nyhoff. De zanger/gitarist/mondharmonicaspeler weet vanmiddag de meeste mensen op de been te krijgen. Nyhoff is gecontroleerd en chaotisch tegelijk. Hij lijkt wat zenuwachtig met zijn vluchtige geklets tussen de nummers door, maar dit maakt hem eigenlijk vooral charmant. Wanneer zijn optreden voorbij is en Nyhoff het podium verlaat, roept het publiek hem vol enthousiasme terug. Gelukkig zwicht Nyhoff en speelt nog twee covers waarmee hij bij het grote publiek tijdens The Voice of Holland bekend is geworden: The River en Nights In White Satin. Vooral het laatste nummer laat het publiek zuchten en is erg intiem doordat hij het akoestisch tussen het publiek speelt.

Na een flinke portie gitaren bij de voorgaande artiesten, brengen de optredens van Katy Gunn en Bruut! iets heel anders naar Gigant. De Amerikaanse Katy Gunn maakt muziek die moeilijk te omschrijven is. Zelf noemt ze het verfijnde pop, maar met haar prachtige zang, vioolspel en beats vanuit de laptop is dat een te minieme omschrijving. Bruut! gooit het weer over een heel andere boeg. Deze vierkoppige jazzband zorgt voor een perfecte, relaxte afsluiting van het middagprogramma.

Terwijl in de rest van Nederland Record Store Day ten einde loopt, is dit in Apeldoorn nog lang niet het geval. Blaudzun speelt namelijk op de officiële afterparty in de popzaal van Gigant. Dit speciale optreden van de Nederlandse ambassadeur van Record Store Day is de kers op de taart. Het geweldige spel van de gehele band en Blaudzuns waanzinnige stem laten iedereen in de zaal een uur lang de adem in houden, wiegen, soms dansen en vooral puur genieten. Het halverwege de set gespeelde Jezebelle is het ultieme hoogtepunt van de avond, met een bombardement aan klanken, geluiden en intensiteit aan het einde van het nummer.

Na Blaudzun krijgt ook de Londense band FLASH FikTION nog een kans op het podium van Gigant. Jammer genoeg vertrekt een groot gedeelte van het publiek na een te lange ombouwperiode. Uiteindelijk blijft een kleine groep hangen om de drie enthousiaste jongens te horen spelen. FLASH FikTION brengt het soort nummers zoals veel andere indie/alternatieve bands spelen. Weinig nieuws onder de zon dus. Toch zorgt hun dankbaarheid ervoor dat je niets anders kunt dan ze een podium gunnen.
advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland