Miriam Moczko sluit twee jaar samenwerking af in stampvol TAPE Miriam Moczko sluit twee jaar samenwerking af in stampvol TAPE

“En nu? Ik ga nu gewoon de speeltuin in!”

, Tekst en foto's: Eric Veltink

Miriam Moczko sluit twee jaar samenwerking af in stampvol TAPE

“En nu? Ik ga nu gewoon de speeltuin in!”

Tekst en foto's: Eric Veltink ,

Miriam Moczko is al jaren een fenomeen, of op z'n minst een goede bekende in de Arnhemse pop-scene. In TAPE presenteerde ze haar nieuwe ep White Lies en nam ze tevens afscheid van beatboxer Maxim Argilagos en celliste Beate Wolff, met wie ze de afgelopen twee jaar veel optrad. 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen sprak haar over het afscheid en de nieuw muzikale richting.

“En nu? Ik ga nu gewoon de speeltuin in!”

Miriam Moczko is al jaren een fenomeen, of op z'n minst een goede bekende in de Arnhemse pop-scene. In TAPE aan de Hommelseweg presenteert ze haar nieuwe ep White Lies. Ook neemt ze afscheid van beatboxer Maxim Argilagos en celliste Beate Wolff, met wie ze de afgelopen twee jaar veel optrad. Vanavond is de afsluiting van deze muzikale periode en de start van een nieuwe.

De supportact van de avond is Peter Lada, met wie Miriam ook vaker heeft samengespeeld. Solo op gitaar zet hij een intens en bij vlagen indrukwekkende set neer. Afsluiter hiervan is het nummer Black Leather Couch dat hij voor de samenwerking met Miriam heeft geschreven. Vanavond spelen ze het samen. Na een te korte set is één ding duidelijk: Peter Lada overtuigt.
 


Peter Lada (foto: Dennis Stempher)

Bij aanvang van de set van Miriam Moczko is TAPE letterlijk afgeladen vol. Alle zitkussens zijn verdeeld en de tafels zijn zoveel mogelijk verschoven om nog enigszins plaats te maken. Het past gewoonweg niet. Zelfs op het buitenterras drink je geen kopje muntthee voor je rust. De bezoekers, goeddeels in-crowd, krijgen een prachtig avondje Moczko voorgeschoteld. Miriam zingt sterk en zuiver en ook de beatbox en cello kloppen helemaal vanavond. Miriam, Beate en Maxim bewijzen een gouden combi te zijn, maar aan het eind van het optreden is het tijd voor afscheid.Miriam Moczko

Een dag na het optreden zitten we weer in TAPE, waar nu zelfs binnen plek genoeg is voor een stomende kop muntthee, voor een gesprek met Miriam over twee jaar samenwerking, de nieuwe muzikale richting én over de speeltuin. Miriam geniet ondertussen nog na van de avond ervoor.

De samenwerking

Al in mei hebben de drie een gesprek gevoerd en besloten dat ze niet samen verder zouden gaan. Dit was de beslissing van Miriam, die voortkwam uit een coachingstraject bij de Jacobiberg. “Voor Beate was het ook vrijwel meteen helemaal o.k. om te stoppen, omdat zij binnen onze bezetting muzikaal gezien onvoldoende werd uitgedaagd. Nu is ze fanatiek bezig met een jazz strijkkwartet en studeert ze volgende zomer af aan het conservatorium in Arnhem. Maxim volgt de Master Zang aan het conservatorium in Rotterdam en gaat zeker aan mooie nieuwe projecten werken.”

 

Beate Wolff


De periode van mei tot nu was voor Maxim en Beate niet echt anders dan daarvoor, maar voor Miriam was het dat wel. Miriam licht toe: “Ik zat meer in het moment van de optredens en was niet meer bezig met wat we zouden gaan doen, met de toekomst. De nummers die we gemaakt hebben, werken enorm goed in deze triobezetting, maar kunnen vrijwel niet worden uitgebouwd. Ze zijn echt met ons drieën verbonden. Met dit soort nummers zouden we dan ook grotendeels op dezelfde podia blijven spelen, van woonkamers tot kleine zalen. Deze bezetting is nul flexibel en we zijn niet band genoeg, niet vet genoeg, voor de grotere podia.”

Verdere groei zat er niet in en Miriam is altijd duidelijk en eerlijk geweest, ook over het stoppen met de samenwerking. “Van onze tijd samen wilde ik graag heel mooi afscheid nemen en dat is gisteren ontzettend goed gelukt!” Over de ep White Lies, waarvoor vier nummers zijn opgenomen, zegt Miriam het volgende: “Van de twee jaar dat we hebben samengewerkt is eigenlijk nooit iets opgenomen. Toch wilden we ‘ons’ graag vastleggen. Het is een afsluitingsplaat en een cadeau voor alle mensen die erop hebben gewacht. En voor onszelf; dit hebben we bereikt.”

 


Maxim Argilagos

De nieuwe muzikale richting

De komende anderhalf, twee jaar gaat Miriam alleen maar schrijven en werken aan haar debuutplaat. Ze heeft nu zo’n vijftien nummers klaar liggen maar wil er nog veel bij schrijven zodat ze daarna kan kiezen en schaven. “Daarbij, ik schrijf inmiddels betere nummers dan twee, drie jaar geleden, dus daar wil ik dan ook wat mee. Ik heb inderdaad wat zwaarmoedigs en ik wil ook geen super vrolijk album maken want zo ben ik ook niet. Maar goed, ook niet te depri… Tot nu toe waren de nummers allemaal vrij zwaar en het nieuwe zal meer een mix zijn van melancholiek en optimisme. En natuurlijk trash; een mix van die drie!”

De komende tijd sluit Moczko zich niet als een kluizenaar op, ze blijft nog wel solo spelen. “Het is bekend hè? Een goed liedje kun je ook in je eentje spelen. Van daaruit zoek ik wat nodig is om de nummers aan te vullen en sterker te maken. Dat kan gaan van rare geluidjes tot vette gitaren tot bepaalde percussie. De nummers bepalen feitelijk met welke muzikanten ik ga samenwerken.”

 


Miriam Moczko

De speeltuin

Aan het eind van het gesprek lijkt het optimisme al een inhaalslag gemaakt te hebben: “Weet je wat het is? Ik heb er ook wel ontzettend veel zin in. Ik ga heel veel experimenteren de komende tijd. Laptops, cheapo Casio keyboards combineren met piano, niets is onmogelijk en het kan alle kanten op. Ik ga gewoon de speeltuin in!”

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland