Gitarist Rutger Drenth stapt uit Krach Gitarist Rutger Drenth stapt uit Krach

"Als je twee jaar intensief in een band investeert, gaat dat niet in de koude kleren zitten"

, Tekst: Timo Pisart

Gitarist Rutger Drenth stapt uit Krach

"Als je twee jaar intensief in een band investeert, gaat dat niet in de koude kleren zitten"

Tekst: Timo Pisart ,

Gitarist Rutger Drenth stopt met Krach. Gisteren gaf de Arnhem-Nijmeegse electro-rockact op Kempenerpop het laatste optreden met de gitarist. Al enkele maanden geleden besloot Drenth te stoppen. De band gaat voorlopig verder als kwartet, en stort zich op speciale dance-optredens.

"Als je twee jaar intensief in een band investeert, gaat dat niet in de koude kleren zitten"

Gitarist Rutger Drenth stopt met Krach. Gisteren gaf de Arnhem-Nijmeegse electro-rockact en voormalig 3VOOR12 Selecteert op Kempenerpop het laatste optreden met de gitarist. Al enkele maanden geleden besloot Drenth te stoppen, vertelt hij. "Ik wilde er meer naast gaan werken, en dat was lastig te combineren. Als je twee jaar intensief in een band investeert, gaat dat niet in de koude kleren zitten. Nu moet ik mijn financiële reserves wat meer aandikken, het is toch vervelend als je versterker kapot gaat en je kunt die niet laten maken." Verder kon Drenth creatief gezien steeds minder opbrengen voor de band: "Krach wordt steeds elektronischer, als gitarist vond ik het moeilijk om daar nog wat voor te betekenen."Ook kreeg de gitarist de mogelijkheid om vaker als producer aan het werk te gaan op zijn studio Das Boot in 's-Hertogenbosch, waar ook het debuut van Krach gedeeltelijk is opgenomen. Zo heeft Drenth het nieuwe album van Tommy Ebben & The Smalltown Villains opgenomen en gaat hij in oktober met Shaking Godspeed de studio in voor de opvolger van 3VOOR12AWARD-genomineerde Awe.

Drenth vertelt na zijn laatste optreden met Krach geen traantje te hebben weggepinkt en ook geen dikke kater te hebben. "Kempenerpop was heel erg leuk. Het is een klein festival waar we niet veel van hadden verwacht, maar het bleek een hele leuke afsluiter. De tent stond op zijn kop. Omdat ik vandaag moest werken heb ik het niet te laat gemaakt."

Frontman Reinier van den Haak lacht als hij even later dat verhaal hoort: "Heeft hij het niet verteld? We hebben hem nog geprobeerd te kidnappen met de hulp van Maarten Rischen en Wout Kemkens van Shaking Godspeed. Woutje had zich echter verslapen, waardoor Maarten er uiteindelijk alleen voor stond. Met een bivakmuts over zijn kop probeerde hij Rutger vast te grijpen, maar die spartelde zo hard dat al vrij gauw duidelijk werd dat het Maarten was, en dat we een geintje maakten. Toen hebben we hem alsnog geblinddoekt en meegenomen naar Nijmegen, waar de hele nacht gezopen mocht worden."

Komende tijd zal Krach zich op het meer elektronische project Krach verKracht storten, waarover 3VOOR12 de band al eerder sprak. Met het project zullen ze niet alleen andermans nummers maar ook eigen materiaal remixen. "Dat zullen we met zijn vieren doorzetten en gaat heel lekker. Afgelopen zaterdag gaven we daar voor het eerst een voorproefje van. We spelen een dance-set van drie kwartier à een uur, die non-stop doorloopt. De liedjes zijn helemaal in elkaar verweven." Met de elektronische set wil de band geen headlineshows doen, maar liever op dance-avonden spelen. "In plaats van een dj zouden wij ineens ergens kunnen staan."

Op 1 oktober brengt de band een trailer van het project uit, in de vorm van een in EKKO geschoten video met drie nummers. Op 1 november zal de band bovendien een ep releasen. "Het wordt waarschijnlijk een online release, maar dat zijn we nu nog aan het finetunen." Tevens is de Arnhem-Nijmeegse band al voorzichtig aan het schrijven voor een tweede volwaardige album, waarvoor ze wél op zoek zijn naar een tweede gitarist. "We hebben al wat mensen gesproken, maar staan altijd open voor spontane inbreng", aldus Van den Haak. "Onze tweede wordt sowieso een bandplaat met echte liedjes, maar het zou kunnen dat er meer dance-invloeden te horen zijn dankzij de ervaringen die we nu opdoen. En verwacht hits, bergen met hits."

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland