Zonnerock sluit festivalseizoen zonnig af Zonnerock sluit festivalseizoen zonnig af

Starfucker en Shaking Godspeed elkaars uiterste

, Tekst: Anne Berentsen / Foto's: Sanne Steenbreker

Zonnerock sluit festivalseizoen zonnig af

Starfucker en Shaking Godspeed elkaars uiterste

Tekst: Anne Berentsen / Foto's: Sanne Steenbreker ,

Net buiten het Achterhoekse Lochem werd dit jaar het festivalseizoen voor deze regio afgesloten. Voor het eerst sinds het ontstaan van Zonnerock maakte het festival zijn naam waar. Het kleine, gezellig aangeklede festivalterrein werd overspoeld door zonneschijn en hitte.

Starfucker en Shaking Godspeed elkaars uiterste

Lou Patty bestaat vandaag voor de gelegenheid uit vijf bandleden. Drummer Daafit speelt vandaag voor het laatst mee, voordat hij bij Seanpenn begint. Samen met de nieuwe drummer Bram wisselen ze per nummer van positie; als de één los gaat op het drumstel, doet de ander zijn ding op de drumpads. Het zonnige festivalterrein blijft rustig onder de harde klanken van de band. Dit is crossover op z’n breedst. Het geluid kan worden vergeleken met uiteenlopende namen als Limp Bizkit, N.E.R.D. en Rage Against the Machine. De ‘zachtheid’ van r&b en funk wordt gecombineerd met wat hards en levert een heel dansbare mix op.

De speciaal vanuit België overgekomen grunge band Starfucker speelt vanavond het laatste Nederlandse optreden in het korte bestaan van de band. Na de magere vier die Starfucker kreeg naar aanleiding van hun optreden op de-Affaire, deelt zangeres Marlies een publieke sneer uit naar 3VOOR12/Arnhem-Nijmegen en legt uit wat er precies aan de hand is. De energie was toen ver te zoeken in verband met de misselijkheid van de zwangere zangeres. Hoewel de energie er vanavond wel in zit, zit de muziek nog steeds vol gebreken en is het optreden te lang om de aandacht erbij te houden. Drie kwartier, drie akkoorden en een stuk of dertig rechttoe rechtaan ragnummers, begeleid door vals geschreeuw. Een band als Starfucker vind je in de derde klas van de lokale middelbare school ook wel.

Zijn we na twee jaar en 250 optredens nog steeds niet uitgekeken op Shaking Godspeed? Nee, het wordt steeds energieker, intenser en de nummers krijgen van alle kanten nieuwe toevoegingen. Het woord ‘show’ staat vanavond centraal. Het bijna twee meter hoge podium nodigt uit om van af te springen, ‘drumstelacrobatiek’ is het best passende woord voor de stevigheidstest waaraan Maarten zijn drumstel onderwerpt. Een bekken komt niet door de keuring en wordt aan het eind van de show in tientallen stukken kapotgeslagen. Hoewel de muziek van Shaking Godspeed nog steeds moeilijk toegankelijk is voor het grotere publiek, is het publiek vanavond aangenaam verrast door deze gecontroleerde chaos.

3VOOR12 doet in principe niet aan coverbands, maar voor The Hot Stewards maken we een kleine uitzondering. Nummers die toen al fout waren worden in een ‘80’s glamrockjasje gestoken en daardoor nog fouter gemaakt. Naast Straight Up van Paula Abdul weten ze ook Spin Me Round van Dead Or Alive nog dansbaarder te maken. Met hun strakke broeken, getatoeëerde armen, bandana’s en veel te strakke shirtjes doen ze denken aan the New York Dolls of zelfs the Village People. Toch weet deze met glitterkanonnen en homosaus spuitende boyband de dames van jong tot oud het hoofd op hol te brengen.

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland