Popcultuur Wageningen bouwt in rap tempo verder aan Wageningse popstatus

Popronde goed voorbeeld van de potentie van Betuwse popstad

Tekst: redactie en vrijwilligers Popcultuur Wageningen / Foto's: Emma Teuling & Marten Tacoma ,

Afgelopen week deed de Popronde Wageningen aan. Een kleine stad met een groot studentenaandeel van de bevolking blijkt een goede voedingsbodem voor een mooie ontwikkeling in de popcultuur. Vele optredens in diverse muziekcafés, singer-songwritersavonden, Bergpop en de Popronde. Waar een kleine stad relatief groot in kan zijn.

Popronde goed voorbeeld van de potentie van Betuwse popstad

Ook zonder groot poppodium kan een stad een levendige popcultuur ontwikkelen. Het draait vooral om een actieve groep vrijwilligers, een goede organisatie en meedenkende horecaondernemers. Als deze zaken in orde zijn en het volk is cultureel vatbaar, dan is er veel mogelijk, zo blijkt in Wageningen. We spraken Mart Schellekens, een van de bestuursleden van het initiatief Popcultuur Wageningen.

Hoe kijkt Popcultuur Wageningen terug op de Popronde in de stad? Heeft het resultaat jullie verrast?
Als Popcultuur kijken wij met voldoening terug op de Popronde. Ieder jaar zoeken we manieren om Popronde nog interessanter te maken. Ook dit jaar was het weer erg druk en om eerlijk te zijn is de sfeer in Wageningen vergeleken met andere steden erg bijzonder. Zo is de dichtheid aan locaties dusdanig hoog dat je overal mensen ziet lopen die hun route bepalen op weg naar de volgende act die ze willen zien. Wageningen is niet groot maar heeft weer bewezen dat de Popronde in Wageningen een zeer hoge potentie heeft!

Viel het mee en liepen jullie nog tegen last minute problemen op?
Binnen Popcultuur organiseren we de Popronde met twee mensen, waarbij de een de Popronde het jaar daarvoor mede-georganiseerd heeft en de ander als vreemde eend in de bijt leert hoe het te organiseren. Op deze manier kan het jaar daarop de ander het weer doorgeven aan een nieuw persoon. Aangezien we binnen Popcultuur al veel bezig zijn met organiseren en bandjes contacteren is het niet direct allemaal nieuw. Dat aspect is dus niet zo lastig. Wat echter een punt is om aan te werken, is de communicatie tussen band en café,. Dit jaar hebben wij daar iets te veel tussenin gestaan, waardoor er teveel voor beiden geregeld moest worden. Problemen waren er genoeg, zoals de plek waar de afterparty georganiseerd werd. Zij hadden per ongeluk al een ander feest gepland tijdens de Popronde, dit terwijl al de promotie al binnen was. Uiteindelijk hebben we in de laatste week ook nog drie afmeldingen van bands gehad. Gelukkig hebben we dat aardig weten op te vangen waardoor we uiteindelijk een goed lopende Popronde hadden!

Met hoeveel vrijwilligers hebben jullie deze avond voor elkaar gebokst en hoe pakken jullie zoiets aan in de voorbereiding?
Op de avond zelf hebben we een heel leger aan vrijwilligers die ons helpen als stagehand of als promotieverspreider. Dit jaar hadden we zo'n 20 vrijwilligers die ons heel goed hebben bijgestaan! Tijdens de voorbereidingen zorgen we ervoor dat we alle bands beluisteren waarna we bands wegstrepen afgestemd op onze persoonlijke voorkeur. Het vinden van overeenstemming naar onze voorkeur viel  heel erg mee. Verder gaan we dan alle locaties af om ze te laten luisteren naar de bands die ons geschikt lijken. Nadat we daaruit gekomen zijn, hebben we ieder een X aantal locaties waar je verantwoordelijk bent om er voor te zorgen dat het uiteindelijk piekfijn in orde is.

Zit er groei in de Popronde in Wageningen en welk aspect biedt kansen?
Dit jaar zagen we dat de bestaande hoeveelheid aan horeca niet veel uitbreidmogelijkheden biedt, daarom moeten we voor de komende jaren op zoek naar meer specifieke en spannende locaties. Dit jaar hebben we enkele horeca gelegenheden weer bereid weten te vinden om toch weer mee doen. Dat heeft ervoor gezorgd dat we de Popronde gelukkig hebben kunnen uitbreiden. Na vorig jaar - toen het té druk was - hebben we namelijk besloten dat we de capaciteit moesten vergroten, omdat er teveel mensen waren en alle cafés vol zaten. Dit jaar leek dat te helpen, maar uiteindelijk was het in veel gevallen zo dat de locaties alsnog helemaal vol zaten.

Het ziet er naar uit dat we voor 2012 al een aantal bijzondere locaties bij de Popronde kunnen betrekken. Een aantal van deze locaties hadden we benaderd voor dit jaar, alleen was het toen te kort dag. We gaan binnenkort kijken of we dezen op dit moment kunnen vastleggen voor volgend jaar zodat de aanlooptijd ruim genoeg is!