8Bahn Area presenteert zichzelf met ‘Grand Opening’ 8Bahn Area presenteert zichzelf met ‘Grand Opening’

“Van een klein beetje muzikale opvoeding wordt niemand slechter”

, Tekst: Robin van der Beek

8Bahn Area presenteert zichzelf met ‘Grand Opening’

“Van een klein beetje muzikale opvoeding wordt niemand slechter”

Tekst: Robin van der Beek ,

De nieuwe 8Bahn Area gevestigd op het voormalig defensieterrein in Ede, opent vandaag voor het eerst de hekken. 350 gelukkige bezitters van kaarten voor de ‘Grand Opening’ zullen getuige zijn van een eerste presentatieavond. Tijdens een wandeling over het terrein vertelt Pascal Rietman van de 8Bahncrew vol trots over 8Bahn Area.

“Van een klein beetje muzikale opvoeding wordt niemand slechter”

De nieuwe 8Bahn Area gevestigd op  het voormalig defensieterrein in Ede, opent vandaag voor het eerst de hekken. 350 gelukkige bezitters van kaarten voor de ‘Grand Opening’ zullen getuige zijn van een eerste presentatieavond. Op het programma staan diverse artiesten verbonden aan de verschillende organisaties en collectieven die meewerken aan de toekomstige broedplaats van cultuur en kunst. Tijdens een wandeling over het terrein vertelt Pascal Rietman van de 8Bahncrew vol trots over 8Bahn Area.

“Het blijft bijzonder om hier rond te lopen”, begint Rietman zijn verhaal. “We gingen op zoek naar een nieuwe locatie voor ons festival. Uiteindelijk zijn we aan tafel gekomen bij de Gemeente Ede en is er een fantastische plek gevonden. Het terrein wordt veel meer dan een festivalterrein. Het moet een broedplaats worden voor kunst en cultuur in Gelderland en misschien wel ver daarbuiten. Wij zijn een van de initiatiefnemers, maar er gaan veel meer organisaties aan meewerken. Onderdeel van het project is ook om mogelijkheden te bieden voor lokale podia en regionale onderwijsinstellingen om zich te presenteren.

Arnhem is natuurlijk wel een beetje onze thuishaven geweest. We willen ons niet vastpinnen op 1 stad. Wat veel mensen niet weten is dat we begonnen zijn in Wageningen. Ook Ede is niet onbekend voor ons. Bij onze Arnhemse evenementen  is altijd een substantieel deel van ons publiek afkomstig uit de regio. De Arnhemse evenementen zullen daarnaast zeker blijven bestaan. De kans van de gemeente Ede en vooral de mogelijkheden van de locatie zijn echter zo immens. Het klinkt misschien cliché, maar 8Bahn Area is echt een unieke beleving.”

De openingsavond kent op het eerste oog een gevarieerd programma. Luxor Live, New Dutch School (NDS), Cassette Collectief, Le Voyage en natuurlijk 8Bahn zelf zorgen voor de acts. Speciale aandacht voor de band Billy Connected die zich voor deze avond heeft laten inspireren op locatie. Luxor Live is verantwoordelijk voor het programmeren van de Gelderse band die in 2010 gekroond werd tot winnaar van de Kunstbende. New Dutch School wordt vertegenwoordigd door William Köster en zal ook zeker visueel proberen uit te pakken. Cassette Collectief uit Amsterdam brengt naar eigen zeggen disco, kunst, jazz, detroit house en exposities samen. De optredende artiesten Bert de Rooij en Simon Weiss zijn van te voren dan ook onmogelijk in een hokje te plaatsen. Le Voyage wellicht bekend van de ietwat vreemde underground feestjes verrast met 2 live acts: John Bond is awesome en Gesloten Cirkel. 8Bahn zelf zorgt voor de headliner: Krause Duo. De Duitsers hebben al een waslijst aan optredens verzameld. Van Doornroosje -via Awakenings- naar Sonne Mond Sterne en nu op de opening van 8Bahn Area.

“Van een klein beetje muzikale opvoeding wordt niemand slechter”, lacht Rietman met het programma in de hand. “Het publiek wat een avond verwacht zoals wij in Luxor doen komt misschien ietwat bedrogen uit. Iedere organisatie komt met zijn eigen input. Elektronische muziek is uiteraard aanwezig, maar er gaat veel meer gebeuren. Over belangstelling hebben we niks te klagen. De beschikbare kaarten waren binnen 5 dagen uitverkocht. De eerste avond willen we exclusief houden. De bezoeker staat centraal. Zo geven we wegwerpcamera’s aan 8 bezoekers. De bedoeling is dat zij de avond gaan fotograferen. De mooiste foto’s gaan we op een groot zeil laten afdrukken. Er komen nog genoeg andere mogelijkheden om 8 Bahn Area te bezoeken. Wellicht met oud en nieuw en sowieso het grote festival volgend jaar. Daar kunnen we het terrein in al haar glorie tonen.”

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Gelderland