Metal Massacre moet snoeiharde traditie worden

JC Staddijk wordt nieuw leven ingeblazen

Tekst: Edwin Niemantsverdriet ,

Op 2 en 3 december word de Nijmeegse wijk Dukenburg wakker geschud met snoeiharde metal van onder andere Intero, KYU en het Belgische Leng Tch’e. Metal Massacre moet een jaarlijks terugkerend festival worden in JC Staddijk. We spraken de organisatoren van dit nieuwe festival.

JC Staddijk wordt nieuw leven ingeblazen

In het weekend van 2 en 3 december is het slim om met je oordoppen in richting JC Staddijk te gaan. Het jongerencentrum in de Nijmeegse wijk Dukenburg is dan het centrum voor mensen die van snoeiharde metal houden.

Het is een tijdje stil geweest rondom JC Staddijk, maar daar komt verandering in. Paul Hensels, eindverantwoordelijk programmeur, zegt: “JC Staddijk heeft een mooie traditie als metalpodium. Daar is de laatste jaren enigszins de klad ingekomen. We zijn in JC Staddijk begonnen het podium weer nieuw leven in te blazen. Maandelijks een rock- of metalpodium, tweemaandelijks om en om elke maand Moonstomp reggae/ska en een avond dubstep door BLURGH!. Verder gaan we aan de slag met hiphop. Voor elke muzieksoort is een groep jonge vrijwilligers die programmeren en organiseren onder mijn toezicht.”

Komend weekend start Staddijk met JC Metal Massacre een nieuwe traditie, die elk jaar in december terugkeert. Paul: “Als alles goed loopt komt er ook een jaarlijks buitenfestival in het park bij JC Staddijk waar we reggae, hiphop en dubstep programmeren, ergens in de zomer.”

JC Staddijk is een jongerencentrum dat zich met name op jongeren uit Dukenburg richt. “Muziek en cultuur is een middel om deze jongeren te bereiken. Bij het organiseren van muziekavonden zijn ze zinvol bezig en leren ze ook nog een hoop vaardigheden die ze op straat niet meekrijgen. (Zelf)respect, (zelf)vertrouwen, omgaan met anderen, omgaan met elkaar en afspraken en bezig zijn met waar hun interesses liggen. Dat zijn hierbij de steekwoorden,” aldus Hensels.

“We gaan naast de welzijnsdoelstelling natuurlijk wel voor kwaliteit. Deze kwaliteit heeft JC Staddijk in het verleden altijd geboden en die draad pakken we weer op. De programmering ligt in de lijn van wat de jongeren mooi vinden. Wat betreft metal ligt die in de extremere genres en dan met name grindcore, death- en black metal.” Kelly Wallert heeft de meeste bands geboekt en er mede voor gezorgd dat er een gebalanceerd programma staat. Wallert somt op: “Vrijdag trapt het Arnhemse Am Tuat met hun progressieve metal af, gevolgd door het Nijmeegse Intero. Intero speelt brute metal met de nodige grindcore-invloeden. Het legendarische Rotterdamse hooligan grindcore powerviolence duo Jesus Cröst sluit de dag af. Zij maken meer herrie samen dan de gemiddelde band van vijf muzikanten!”

Na deze pre-party zal zaterdag het eigenlijke festival plaatsvinden. “Vanaf half drie ’s middags is iedereen welkom voor een mooie line-up waar we met alle medewerkers van Metal Massacre erg trots op zijn,” vertelt Kelly.

Persistence, een trash- en deathmetalband, opent het festival. Daarna is het de beurt aan een grote belofte uit de metal en industrial hoek; 3rd Machine. Het Arnhemse KYU dat alom bekend is in de regio, is ook van de partij. In de avonduren treden verder nog het Belgische Crimson Falls, goregrinders Rectal Smegma en Leng Tch’e op. Tenslotte sluit Inhume, een van de grootste death/grind acts die er te vinden is, het festival af.

Staddijk Metal Massacre 2011
Vrijdag 2 december 2011 – 19.30-24.00 uur
Zaterdag 3 december 2011 – 14.30-01.00 uur

Passe-partout

Voorverkoop: € 22,50
Entree aan kassa: € 27,50

Dagkaart

Vrijdag 2 december: €7,50
Zaterdag 3 december: €25,00